Család

Ne fektessük hasra!?

Nem szabad a babát hasra fektetni, kapják a jó tanácsot a kismamák az újszülött osztályokon. Az indok: mert abban a pózban a leggyakoribb a csecsemõhalál. A kezdõ anyuka ezek után csak hanyatt fekteti a babát. A nagymamák pedig igyekeznek rábeszélni az ellenkezõjére, de mi az igazság?

Mi az egészséges?

Az idősebbektől halhattuk már a tapasztalatból mondott szavakat: „az ő idejükben bezzeg nem csináltak ilyen faksznit, a gyerek mégis felcseperedett. Sőt, az egészséges az, ha naponta többször hason van a baba.”

Az kétségtelen, hogy a csecsemőhalál hason fekvő babánál fordul elő legtöbbször. A melegtől – bár az orvosok sem tudják megmagyarázni pontosan – kimarad a kicsi légzése. Ez nem jelenti azt, hogy a baba csak egyfajta pózban pihenhet. A hason fekvésnek rengeteg előnye van, például a hasfájós babáknál könnyebben távoznak

a szelek. Ha evés után nem jött a szokásos büfi, akkor hason jöhet, mert nem nyeli vissza. De inkább büfiztessük a picit, mert a hányadék belélegzése mérgezhet (ld. Lenyalni tilos c. cikkünket).

Másik előnye, hogy büfizés közben csak a levegő távozik, az anyatej nem. Egyszóval ez a testhelyzet segíti a bélműködést is. A gerincnek is jót tesz a hason fekvés. A védőnők szerint, legalább annyit kell ebben

a helyzetben, mint hanyatt feküdnie a csecsemőnek.

Előnyök és hátrányok

A hason fekvő baba ráadásul, kíváncsian emelgeti

a fejét, izmai gyorsabban erősödnek, s hamarabb fordul az oldalára. Hátránya is van azonban. Akadnak szülők, akik átesnek a ló másik oldalára, és a sok hason fekvéstől kifordul a baba lába, és csámpássá is válhat, mert rossz lábfejtartás alakul ki.

Az ortopédián ilyenkor gumigyűrűbe teszik a kicsi lábát, hogy ne tudja a rossz irányba elnyomni a lábfejét.

Mit csináljon a kismama, ha nem tud dönteni?

Hallgasson meg minden tanácsot, és válassza az arany középutat:

  • Először is éjszaka, amikor nem tudjuk ellenőrizni a picit, csak hanyatt fektessük. Nappal étkezés után hason.
  • Ha már kialakult a baba napirendje, a nagyobb nappali alvásoknál – amikor a kismamát a házimunka köti le – ismét csak hanyatt fektesse a picit.
  • Az aggódó anyukák, a békésen alvó babát ellenőrizni szokták egy tollpihével. Az orrához teszik, és ha az mozog, nyugodtak lehetnek: a pici csak alszik. Hogy a babák mit szólnak ehhez? Azt ki lehet próbálni.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top