Család

Kezdõ mamáknak: fõzelékek

Íme néhány apró, de hasznos ötlet azoknak, akik bár rengeteg jótanácsot kaptak, és sok könyvet hozzáolvastak, mégis tanácstalanok.
  • Ideális esetben a baba egyéves koráig anyatejet kap, de az elválasztás indokolt esetben hathetes korban elkezdődhet.

    Főzelékfélék:

  • Először főzeléket adjunk a picinek, kezdetben a déli etetésnél (így ezt a szoptatást hagyjuk el először), majd az estinél próbálkozzunk. A későbbiekben is igyekezzünk fenntartani ezt a rendszert.
  • A készítéshez friss vagy mirelit zöldségeket használjunk; kerüljük azt, amelyik tartósítószert tartalmaz. Ha a friss zöldség “gyanúsan” nagy, azt valószínűleg műtrágyázták, tehát a babának nem adható.
  • Krumplifőzelékkel kezdjünk: régi krumplit (újkrumpli tilos!) hámozzunk, főzzünk meg, majd saját levével nyomjuk össze. (Ízesítők közül egyéves korig csak sót, cukrot, citromlét használjunk!)
  • Első nap szoptatás előtt és után egy-egy kávéskanállal adjunk a babának, második nap kettőt, és így fokozatosan eljutunk majd a teljes adaghoz (2 dl = 200 g). A szoktatás közben azért figyeljük a picit, hogy nem jelentkezik-e rajta kiütés, nem hány-e.
  • Ha a krumplifőzeléket már elfogadta, egymás után próbálkozhatunk más zöldségekkel is:

    1. sárgarépa: külön fözünk répát és burgonyát, fele-fele arányban keverjük, a répa főzővizében nyomkodjuk össze.

    2. saláta: a salátát levelenként alaposan mossuk meg! 2/3 rész salátát és 1/3 rész krumplit keverjünk össze a saláta főzővizében.

    3. sütőtök: fele-fele arányban keverjük a krumplival

    4. spenót, sóska: maximum kéthetente adhatjuk, mert elősegíti a vesekőképződést; 2/3 rész spenót ill. sóska és 1/3 rész krumpli

    5. cékla: mivel a cékla nehezen fő meg, ezért célszerű kuktát használni;fele-fele arányban keverjük a krumplival

    6. paradicsom: nyersen, fele-fele arányban keverjük a krumplihoz; kimagozni nem, de a héját le kell húzni

    7. zöldborsó, zöldbab: a főtt borsót, babot szűrőkanálon, szitán nyomjuk át; 2/3 rész borsó, bab és 1/3 rész krumpli

    8. karalábé, kelkáposzta, karfiol, brokkoli: mivel ezek puffasztanak, ezért csak akkor adjuk (fele-fele arányban), ha a baba már magától hasra tud fordulni

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top