Csajos Bajok

5 tévhit a folyásodról

Ugyan egyre nyíltabban beszélünk a nemiségről és az intim higiéniával kapcsolatos betegségekről, vannak olyan tévhitek, amelyek alaposan beleivódtak a köztudatba. Most megcáfolunk néhányat, amelyeknek köze van a hüvelyfolyáshoz.

Félelmetes és ritka betegség a hüvelygyulladás – Nem igaz. A hüvelygyulladás a leggyakoribb intim betegség a nők körében. A környezetedben tízből nyolcan biztosan találkoztak már a tünetével, a megváltozott minőségű hüvelyfolyással. Betegség akkor alakul ki, ha a hüvely flórája és pH értéke megváltozik. Az intim fertőzések szinte minden nőt érintenek, sokan felismerik a betegségek tüneteit és tisztában vannak azzal, hogy gomba vagy baktérium támadta meg a szervezetüket.

Mindig egyforma a folyás színe – Dehogy! Akkor változik a folyás színe, ha a lecsökkent számú tejsav baktériumok már nem tudják megvédeni a szervet és vagy gombák szaporodnak el benne, vagy kellemetlen tüneteket okozó baktériumok kerülnek túlerőbe. Ha a hüvely begyullad, az egyik árulkodó jel a folyás állapota lesz, az ugyanis betegség típusától függően más-más színű, szagú és állagú.

A folyás betegségre utal – A valóság az, hogy a folyás természetes és jótékony, ha színtelen, szagtalan és nincs túl sok belőle. Ám ha lecsökken a tejsav baktériumok száma és a hétköznapok során megszokott váladék minősége megváltozik és egyéb kellemetlen tünetek is jelentkeznek, vélhetően hüvelygyulladásról beszélhetünk. Ha a betegség bakteriális eredetű, a folyás színe szürkéssé válik és halszagot is érezhetünk a fehérneműről. A gyulladás sok esetben kihathat a hüvelyre és környékére is – égő, viszkető érzést okozva.

5 tévhit a folyásodról

Ha fáj a szex, tuti, hogy nemi betegség van a háttérben – Nem, nem! Ha a gombák szaporodtak el a hüvelyben, a folyás túrós állagú lesz és sűrűbbé is válik. Kiterjedhet a gyulladás a külső nemi szervekre és ott is megjelenhetnek a kellemetlen tünetek. A gombás megbetegedést onnan is felismerhetjük, hogy a szexuális együttlét fájdalmas ilyen fertőzés esetén, így ha ezt tapasztalod, egyáltalán nem biztos, hogy nemi betegség miatt érzed,lehet, hogy a gombás hüvelygyulladás áll a háttérben.

Csak nemi úton terjednek a hüvely betegségei – Több módon is kialakulhat hüvelygyulladás. Az uszodákban, strandokon akkor terjed hatékonyan egy-egy fertőzés, ha magunkon tartjuk a vizes fürdőruhát. Ebben az esetben a gombák szaporodásának kedvező közegben tartjuk a nemi szervet – utat adva a fertőzésnek. A nem megfelelően szellőző, műszálas fehérnemű is táptalaj a gombáknak, de a túlzásba vitt intim mosakodás is többet árt, mint használ. A menopauza során a csökkenő ösztrogénszint is kihat a hüvelyre és növeli betegség kialakulásának kockázatát, de az antibiotikum kúrák is hozzájárulhatnak a fertőzések megtelepedéséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top