Csajos Bajok

Természetes dolgok, amiről nem merünk beszélni

Elgondolkodtál már valaha azon, hogy miért nem beszélgetnek az emberek az intim dolgaikról? Te vajon mennyire vagy nyitott a kommunikációra?

Hogy neveltetés kérdése, vagy esetleg a társadalmi normák nevében rögződött be a szokás, nem egyértelmű, de az biztos, hogy vannak olyan természetes dolgok, amikről egyszerűen nem merünk vagy nem akarunk beszélni. A hüvelygomba is ilyen. Már a betegségekről sem szívesen kommunikálnak a legtöbben, ha azonban a gondok intim területeket érintenek, még jobban titkoljuk vagy épp elhallgatjuk azokat. Ugyan az orvosokkal kénytelenek vagyunk megbeszélni a bajainkat, de a gyógyszertárban inkább suttogjuk a hüvelygombát gyógyító készítmények nevét. Csak gondold végig: vajon te ugyanolyan hangerővel kéred a patikában a C vitamint, mint mondjuk egy olyan ismert, gombaellenes kenőcsöt, amit a legtöbb nő az intim panaszaira használ? Ugye, hogy nem? Pedig nyugodtan megtehetnéd.

A fiatalabb korosztály tagjai már nyitottabbak arra, hogy a nemi szerveket érintő dolgokról szót ejtsenek, de a legtöbb nő még mindig kínosan érzi magát, ha intim kérdések kerülnek előtérbe. A nőgyógyászati vizsgálatok is sokakat frusztrálnak, vannak, akik szó szerint rettegnek tőle. Míg mások lazábban kezelik ezeket a dolgokat, ők a problémáikat akár a barátnőikkel is megbeszélik. Ez azért is nagyon jó dolog, mert a tapasztalatcsere sok esetben elősegíti a gondok megoldását és a nők rálátnak arra is, hogy bizony nincsenek egyedül a gondjaikkal.

Fontos, hogy mi nők tudatosítsuk magunkban, hogy az égvilágon semmi szégyellni való nincs abban, hogy az intim szerveinkről kell beszélnünk. A nemi területet érintő betegségeket is ugyanolyan nyitottan kell kezelnünk, mint a többi elváltozást. Hiszen ahogyan a többi betegség esetében, az intim fertőzéseknél sem kisebb vagy nagyobb a felelősségünk abban, hogy szenvedünk tőlük. Ha mi így teszünk, a környezetünkre is hatunk az pedig hosszú távon oda vezet, hogy legtöbbe ráébrednek, hogy azok a berögződések, amelyek frusztrálták eddig a nőket, helytelenek voltak.

Természetes dolgok, amiről nem merünk beszélni

Így nyiss önmagad felé:

  •  Tudatosítsd, hogy az intim témák nem tabuk, hanem az élet természetes részei.
  •  Ha nőgyógyászhoz mégy, nyugodtan beszélj a problémádról. Az orvos hálás lesz az őszinteségért és nyíltságért és könnyebben tud segíteni neked.
  • Nézz körül a családodban és a barátaid között és gondold át, ki az az ember, akivel megoszthatod a kérdéseidet. Ha alkalmad nyílik rá, kezdeményezz könnyed hangvételű beszélgetést a témában. Látni fogod, kivel érdemes megvitatni a problémákat.
  • Ha olyan témákkal, mint például a szexualitás vagy az intim betegségek, falakba ütközöl, ne vedd magadra a zárkózottságot. Inkább finoman vezess rá másokat is, hogy a nyitottság előre visz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top