Csajos Bajok

Kellemetlenségek “odalent” – ez lehet az oka!

A visszatérő hüvelygomba tünetei sok nő számára ismertek, de számtalan esetben fogalmunk nincs, hogy mi okozza a csillapíthatatlan viszketést, a csípő, szúró érzést, valamint a hüvelyváladék megváltozását.

Ha kellemetlen szagok terjengenek övön alul, figyelj oda, mert gombás fertőzésre utalhatnak, amit nem szabad kezeletlenül hagynod, viszont könnyebben megszabadulhatsz tőle, mint gondolnád!

Kellemetlen illatok odalentről - Ez lehet az oka!

 

A hüvelygomba okai

A hüvelygomba leggyakoribb okának a partner okozta fertőzést, a közös mosdóhasználatot, a nyilvános fürdőhelyeket, medencéket, a nem megfelelő intim higiéniát és a szoláriumot szokás megnevezni, azonban a helyzet közel sem ennyire egyszerű. Gombás fertőzés akkor is kialakulhat, ha gyakran váltogatod a partnereidet, és akkor is, ha évek óta hűségesek vagytok egymáshoz a pároddal, de a párod hordozza, aki tünetmentes, és állandóan újrafertőz téged. Hüvelygombát okozhat a stresszes életmód, a túlzott fehérliszt- és cukorbevitel is, így ha a tünetek szinte állandósodtak, érdemes újragondolnod az életviteledet és az étkezési szokásaidat is!

A hüvelygomba tünetei és kezelése

Bár szinte biztos, hogy már találkoztál a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel, mégis érdemes tisztában lenned a jellemző tünetekkel, mert ha tudod az okot, könnyebben megszüntetheted a kellemetlen tüneteket, mint sejtenéd! Ha az intim területen a bőr kipirosodott, vörös, duzzadt és érzékeny, már elkezdhetsz gyanakodni. Ha e mellé még viszketés, csípő érzés és fehér, sűrű, túrós állagú hüvelyváladék, a szexuális együttlétek alatt pedig égető fájdalom jelentkezik, akkor jó eséllyel a nem kívánt Candida gomba szaporodott el a szervezetedben, és gombás fertőzéssel küzdesz.

A hüvelyváladék természetes jelenség, amelyet a méhnyak mirigyei termelnek. A hüvelyváladék a hüvely öntisztító mechanizmusának fontos része, ugyanis segít nedvesen tartani a hüvelyt, és azon végighaladva biztosítja annak tisztulását. A mennyisége egyénenként eltérhet, hiszen ahány nő, annyiféle szervezet létezik, ráadásul attól is függ, hogy a menstruációs ciklus mely szakaszában jársz. Abban biztos lehetsz, hogy ha a hüvelyváladék szagtalan és átlátszó, vagy enyhén fehéres színű, semmi okod az aggodalomra, azonban ha sűrű, darabos állagú, és szaga is van, azt még véletlenül se hagyd figyelmen kívül!

Ilyenkor a hüvelytabletta, hüvelykúp lehet a segítségedre: ma már vannak olyan készítmények, amelyeket recept nélkül is beszerezhetsz a gyógyszertárban, így nem kell a nőgyógyászati vizsgálatra hosszas napokat várnod, és addig is szenvedni a tünetektől.

 

Olvass még az intim egészségről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top