Csajos Bajok

Nők a nőgyógyásznál: ettől tartanak legjobban a nők

Sokan mások tapasztalataiból merítenek erőt ahhoz, hogy túlessenek a nőgyógyászati vizsgálatokon. Pedig akik rendszeresen járnak kontrollra, tudják, hogy nem is annyira kellemetlenek a találkozások.

A legtöbben nem szeretnek orvoshoz járni, de mivel az egészség a tét, nem is kérdés, hogy kötelezőek ezek a találkozások. Ugyan vannak rendelések, amelyeken a vizsgálat nem jár kellemetlenséggel, akadnak olyanok is, amelyeken bizony a legtöbben feszengenek. A nőgyógyászati rendelések is ilyenek, sokaknak már ahhoz is erőt kell venni magukon, hogy eljussanak az időpontkérésig. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen intim területeket érint a vizsgálat. Szerencsés esetben azonban az első alkalom után ez a szorongás oldódik a nőkben, mert megértik, hogy minden értük történik. Persze empatikus, jó orvosra is szükség van ehhez.

Én a gimiben egy éven át szorongtam, mire rávettem magam, hogy elmenjek a nőgyógyászhoz. Anyámat kérdeztem, milyen a vizsgálat, de nem mondott túl sok mindent. Az segített inkább, hogy több barátnőm is túl volt rajta, ugyanahhoz az orvoshoz mentek, és elkísértek engem is. Nem is volt olyan borzasztó, mint ahogy vártam. Attól féltem legjobban, hogy egy idegen ember oda nyúl, ahová rajtam kívül senki más, én meg ott fekszem és tűrnöm kell. A zavartól is féltem és azt hittem fájni fog, de végül az izgalmon kívül semmi más nem volt rossz. Azóta rendszeresen járok vizsgálatokra.”

Nők a nőgyógyásznál: ettől tartanak legjobban a nők

A nőgyógyászati vizsgálatok több dolog miatt is feszélyezhetik a nőket: vannak, akik nem tudnak túllépni azon, hogy ennyire ki kell tárulkozniuk, míg mások a kiszolgáltatottság érzését kezelik nehezen. A fájdalomtól viszont kevesen tartanak csak. A rendelők, kórházak sokszor eleve rossz hangulatúak, ez pedig tovább tetőzi a rossz közérzetet.

Azt gondolnánk, hogy csak a legfiatalabbakat érinti a probléma, pedig az idősebbek között is sokan vannak, akik legszívesebben a rendelő közelébe sem mennének. A szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy azok, akik tele vannak félelmekkel, beszéljenek az érzéseikről olyan családtagjaikkal vagy barátaikkal, akik rendszeresen járnak nőgyógyászhoz. Ugyanis a személyes tapasztalatok sokat segítenek a szorongások feloldásában. Akiknek fontos, hogy megértő orvoshoz kerüljenek, kérjenek tanácsot azoktól, akiknek állandó orvosuk van és olyan doktorhoz jelentkezzenek be, aki jól kezeli a feszült pácienseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top