Csajos Bajok

Izgalmas tények, amiket nem tudtál a hüvelyfolyásodról

Le a téveszmével, tényleg természetes a hüvelyi folyás. Pedig sokan azt hiszik, hogy minden folyás betegségre utal.

Amikor a nők észreveszik, hogy folyásuk van, gyakran gondolnak arra, hogy gond lehet a nemi szervükben. Sajnos sokan még manapság sincsenek tisztában azzal, hogy a színtelen, szagtalan folyás nemcsak természetes, hanem a szervezet egészséges, öntisztító folyamatának a része. Sőt, az ovuláció közeledtével meg is nő a hüvelyi folyás mennyisége és átlátszó és tojásfehérje-állagú lesz – ellentétben a menstruációt megelőző és követő vizes állagúval. A hüvelyflóra egyensúlyát tejsav baktériumok tartják fenn és az optimális “klíma” csak akkor borul fel, ha megváltozik a szerv kémhatása. Ilyenkor lecsökken a hasznos baktériumok száma és vagy a betegséget okozó bacik szaporodnak el, vagy gombás fertőzés támadhatja meg a nemi szerveket.

Ha a hüvely természetes védelme legyengül és megváltozik a szerv pH-ja, könnyen a kórokozók melegágyává válhat. Annak, hogy ez megtörténjen, számtalan oka lehet. Elég a nagy melegben egy rosszul megválasztott, műszálas fehérnemű, és máris szaporodni kezdhetnek a gombák. A rossz étkezési szokások is hozzájárulhatnak egy-egy betegség kialakulásához. Az uszodákból is haza lehet cipelni a nem kívánatos látogatókat, de a túlzásba vitt intim mosakodás vagy az antibiotikumok is tönkre tehetik az intim flórát. A baktériumok inkább közvetlen fertőzéssel kerülhetnek a szervre és környékére és ha annak nem megfelelő a védekező képessége, át is vehetik az uralmat a területen.

10 dolog, amit nem tudtál a hüvelyfolyásodról

A gombás fertőzést első sorban a megváltozott folyás állagáról lehet megismerni: a folyás sűrűvé, túróssá válik és a fertőzött terület viszket. Emellett szexuális együttlétkor csípő, szúró fájdalmat is érezhetnek a nők. A kevésbé sűrű, hígabb, erős, leginkább halszagúnak mondott és szürkés vagy zöldes színű váladék a bakteriális fertőzés jele. A hüvelygyulladást minden esetben kezelni kell. A gombás fertőzés a tünetek alapján könnyen felismerhető, a gyógyszertárakban kapható jól bevált krémek segíthetnek a problémán. Bakteriális fertőzésnél antibiotikumot írnak fel az orvosok. Ha viszont a folyásunk színtelen és szagtalan, ne felejtsük, hogy a testünk jól működik és a természetes tisztulással tartja rendben a nemi szervünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top