C-vitamin kalauz

C-vitamin nélkül nincs szép bőr

Szegény C-vitamin fel sem tűnik a csodálatos AHA savak, nano részecskék, növényi őssejtek, ezüstkolloidok és a Q10 árnyékában, pedig lehet, hogy egymaga többet tehet a bőröd szépségéért, mint a trendi kozmetikai hatóanyagok együtt.

A C-vitamin egyebek mellett igen fontos szerepet játszik egy fehérje, a kollagén építésében. Ezt az idegen szót már jóval többen kapcsolják a bőrápoláshoz, hiszen közismert, hogy a kollagén a bőr – és a test számos más – szövetének rugalmasságáért, ellenállóságáért, növekedéséért felel. Ez a zselatinos anyag természetes eleme az ízületeknek, porcoknak, a hajnak, bőrnek, körömnek és a létfontosságú szerveknek. Hiánya az egész testre vonatkozólag gyengeséghez és fáradtsághoz vezet. Az öregedő szövetek pusztulása és számos betegség is annak következménye, hogy a kollagén hanyatlásnak indult. C-vitamin hiányában a kollagén nem képes termelődni, és szépen lassan azon kapjuk magunkat, hogy bőrünk ernyedt, rugalmatlan lesz, apróbb sérülései nehezen gyógyulnak és érzékennyé válik.

C-vitamin nélkül nincs szép bőr

Folyamatos utánpótlás

A szépség és egészség nélkülözhetetlen “alapanyaga” tehát a C-vitamin, amit akár természetes formában, akár vitaminkészítmények képében veszünk magunkhoz. Minden nap fontos tehát elegendő gyümölcsöt és zöldséget enni vagy vitaminkapszulával kielégíteni a szervezet C-vitamin igényét. Ez a vitamin ugyanis vízben oldódó, így a szervezetünk nem képes eltárolni a felesleget, hanem gyakorlatilag azonnal, a vizelet útján kiüríti.

A C-vitamin pótlásban a hangsúly a rendszerességen és folyamatosságon van. A leghatásosabb, ha naponta többször (és főként lefekvés előtt!) fogyasztunk gyümölcsöt, C-vitamin tartalmú készítményt. Így elkerülhetjük, hogy a kor előre haladtával egyre kisebb mennyiségben termelődő kollagén hiánya miatt idő előtt ráncosodjon a bőrünk. Emellett a C-vitamin képes az ultraibolya B sugarak kártékony hatását is csökkenteni és a nyári napon megégett bőr sérüléseit regenerálni. Ma igen erőteljesen terjed a népesség körében az ártalmas ultraibolya sugarak keltette melanoma, vagyis bőrrák, amely az egyik legveszélyesebb és legnehezebben kezelhető daganatos megbetegedés. Ennek veszélyét is jelentősen képes csökkenteni, ha karban tartjuk szervezetünk C-vitamin szintjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top