C-vitamin kalauz

A törékeny C-vitamin

A C-vitamin egészségünk egyik legfontosabb védőpajzsa, amit rendszeresen, naponta pótolni kell. De mi okozza, hogy bár látszólag vitaminban gazdag étrenden élünk a C-vitamin háztartásunk mégsem kielégítő?

A zöldségfélék a C-vitamin kitűnő forrásai, többek között ezért is ajánlott fogyasztani őket. A derék háziasszony minden nap el is készíti a főzelékféléket, ízletes zöldségköretet tesz az asztalra, literszám csavarja a citromot a forró teába, a család mégsem virul. Nem hat a C-vitamin?

Inkább nyersen, mint főzve
A C-vitamin egy sérülékeny anyag, ami bizonyos körülmények között tönkremegy. Érzékeny például a magasabb hőmérsékletre, a vasra, a rézre és az oxigénre. Fény, hő és levegő hatására viszonylag könnyen oxidálódik, és ezzel elveszti előnyös élettani tulajdonságait.

Főzés közben azt tartsuk szem előtt, hogy ne tegyük ki a vitaminban gazdag alapanyagot tartós hőkezelésnek. A zöldségek C-vitamin tartalmát úgy őrizhetjük meg legjobban, ha acél lábosban gyorsan pirítjuk vagy gőz alatt pároljuk őket, viszont egy 20-30 perces forralás vagy sütés során az étel elveszti ennek az értékes anyag a túlnyomó többségét. A réz és vas edényekkel érintkezve szintén gyorsan elbomlik a C-vitamin.

A törékeny C-vitamin

Kávé, cigi, C-vitamin
Emellett vannak olyan tevékenységek is, amik semlegesítik a bevitt C-vitamin hatását. Például a dohányzás az egyik leghatékonyabb vitamingyilkos: minden szál elszívott cigaretta 25-150 mg C-vitamin “munkáját” teszi tönkre a szervezetben. Egy aktív dohányosnak ezért különösen fontos a vitaminpótlás, számukra a napi 1000 mg-os bevitel sem túlzás, de ezzel is csak éppen hogy kielégítik a szervezetük C-vitamin szükségletét. Nem véletlen, hogy a dohányosoknak gyakran rosszak a fogaik és az ínyük is beteg: a vitaminhiánynak ugyanis ez a velejárója. Az akkut C-vitaminhiányos betegség – a skorbut – egyik szembetűnő kísérője volt, hogy a betegeknek kihullottak a fogaik.

Szintén nem segít a C-vitaminnak a kávézás, mert akadályozza a vitamin felszívódását valamint az aszpirin sem, ami megháromszorozza a kiválasztásra  kerülő C-vitamin mennyiségét a szervezetben. A forró teába öntött citromlé sem fogja elérni a kívánt hatást, hiszen a hirtelen hőtől az anyag elkezd lebomlani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top