C-vitamin kalauz

A jövő C-vitaminja

A C-vitamin könnyen előállítható mesterséges úton és természetes formájábaN is hozzáférhető ma már szinte bármikor. Számtalan gyümölcs, zöldség – és a friss, nyers hús is! – tartalmazza bőségesen, és tulajdonképpen mindegy, melyik fajtából jut a szervezetbe. Vagy mégsem?

A mesterségesen előállított C-vitamin készítmények hatása gyakorlatilag megegyezik a természetes forrásból beszerzett vitaminéval. Igaz, hogy az orvosok gyakran inkább a természetes forrást ajánlják, mert ezekben olyan anyagok is vannak, amelyek segítik a C-vitamin felszívódását. Ennél az anyagnál pedig ez a kulcsszó: a felszívódás.

A lényeg a folyamatosság

Mivel vízben oldódó vitamin, ezért a szervezet nem képes hosszan eltárolni, hanem épp csak annyit használ fel, amennyire az adott pillanatban szüksége van, a többit a vizelettel kiüríti. Ezért a C-vitamin pótlásban a legfontosabb a folyamatosság: naponta több alkalommal kell friss gyümölcsöt vagy vitaminkapszulát bevenni, máskülönben nem szolgáljuk kielégítően az egészségünket.

A jövő C-vitaminja

C-vitamin és C-vitamin között nemigen van különbség, még ha százféle gyártótól származik is. A különféle vitaminkészítmények azonban mégis eltérőek lehetnek, hiszen van, amelyik igen drága, mert a gyártó reklámja szerint természetes forrásokat is tartalmaz, például acerola- vagy csipkebogyó őrleményt. Gyakran azonban ezek hozzáadott értéke minimális az egyszerű C-vitamin kapszulákéhoz képest, a plusz természetes anyagok aránya nagyon alacsony bennük – főleg az árukhoz képest. Más készítményeket pedig hosszan felszívódónak reklámoznak. Ez viszont igazi különbség a többihez képest!

Érdemes kombinálni

Hiába szedünk be ugyanis napi ezer gramm C-vitamint, ha az nem jut el a szervezetben a kívánt helyre és hamarabb kiürül, mint hasznosulna. A hosszú felszívódású C-vitamin készítményekkel – például a liposzómális technológiával készült kapszulákkal – a hasznos anyag fokozatosan jut a szervezetbe, így a felszívódás hatékonysága nagyságrendekkel jobb az átlagos vitaminokénál, sőt még a gyümölcsöknél is. Ez utóbbiak C-vitamin tartalma ugyanis szintén sérülékeny: a tárolás, a hőingadozás, az erős fény és magas páratartalom néhány nap alatt képes tönkretenni az értékes hatóanyagot. Gyümölcsből a legegészségesebb, ha frisset eszünk! Ezt a forrást érdemes kiegészíteni hosszú felszívódású C-vitaminnal, ha valóban tenni szeretnénk az egészségünkért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top