C-vitamin kalauz

C-vitamin a rákkezelésben – valóban csodákra képes?

A C-vitamin különleges élettani hatásait és fontosságát ma már senki nem kérdőjelezi meg. Ez az anyag amilyen könnyű megszerezni épp olyan nélkülözhetetlen a szervezetnek: a keringés, az bőr, a haj, a csontok, a szem mellett általános támasza az immunrendszernek és a jó közérzetnek is. Egy ideje terjed a hír, hogy a rák gyógyításában is hatásos. Vajon így van?

Egyértelmű válasz a kérdésre még nem adható, mert a tudományos társadalom megosztott a témában. Már hosszú ideje él városi legendaként a betegek körében, hogy messzi, keleti országokban csodálatos gyógyulások következtek be a C-vitamin hatásra, azonban a nyugati orvostudomány – ha nem is zárkózott el teljesen ettől a kezelési lehetőségtől – erőse vitatta és kétkedve fogadta az ilyen gyógymódokat. Ma már azonban a világnak erről a részéről is vannak bizonyító erejű kutatási eredmények és a szakértők ellenérzése sem olyan megingathatatlan.

Talán itt a megoldás?
Egészen konkrétan egy mára sajnos igen elterjedt ráktípussal, a mellrákkal és egy igen alattomos, kegyetlen fajtával, a melanómával kapcsolatban jutottak bíztató eredményekre amerikai kutatók. A felfedezés komolyságát az is mutatja, hogy a legrangosabb onkológiai szakfolyóirat, a Journal of Oncology tavaly közölte is megállapításaikat a témában.

C-vitamin a rákkezelésben – valóban csodákra képes?

Eszerint a C-vitamin-pótlás 98 százalékkal csökkentette a daganatok növekedéséért felelős érképző faktor, az úgynevezett VEGF szintjét. Ez nem csupán bíztató jel, hanem óriási, átütő eredmény! Ha a további, embereken folytatott vizsgálatok is alátámasztják ezt, a jövőben a C-vitamin lehet a rákgyógyítás legfontosabb támasza és fegyvere, és a ma – jobb híján – elterjedt kemoterápiát felválthatják egy sokkal kíméletesebb és hatékonyabb, célzott daganatkezeléssel.

Nagyon bíztató eredmények
A derűlátásra külön okot ad, hogy nem csak az elsődleges daganatokat tudták kezelni az állatkísérletek során, hanem az áttételek képződését is sikerrel gátolták meg a kutatók. Ez csak megerősíti azokat – az orvostársadalom egyik részéről eddig igen gyanakvóan fogadott – tapasztalatokat, hogy nagy dózisú C-vitamin kúrával a reménytelennek tűnő, többszörös áttétes daganatos megbetegedések is látványosan gyógyíthatók.

Magyarországon több helyen is folytatnak C-vitamin terápiát. Debreceni Orvostudományi Egyetem tudora, Mándi László belgyógyász szakorvos több páciensét is kezelte már szájon át, illetve intravénásan – infúzióban – beadott nagy dózisú C-vitaminnal. Tapasztalatai szerint a számtalan áttéttel élő betegek állapotát is látványosan javítani tudták, és a módszer kifejezetten redukálta az áttétképződést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top