C-vitamin kalauz

Top 10 C-vitamin forrás

A világ tíz legjobb természetes C-vitamin forrása közül 8 nálunk is elérhető, mit több, 7 ebből meg is terem hazánkban. Ha kakadu szilvához, vagy Camu camuhoz nem is jutunk hozzá, azért a csipkebogyó vagy a homoktövis még mindig kéznél van!
Top 10 C-vitamin forrás


Kakadu szilva

A világ C-vitamin bajnoka megkérdőjelezhetetlenül egy ausztrál vadon termő növény, a kakadu szilva. A kontinens bennszülöttei mindig is különös tisztelettel tekintettek rá és úgy gondolták, ez az apró, zöld gyümölcs minden betegségre gyógyír. Nem álltak messze a valóságtól: egyetlen mogyorónyi méretű termésében 60 mg C-vitamin található, míg 10 dkg gyümölcsből 2300-3150 gramm nyerhető ki.

Camu camu

Az Amazonas vidékén terem ez a cseresznyéhez nagyon hasonló gyümölcs. Színre és méretre akár össze is téveszthetnénk a mi hagyományos cseresznyénkkel, de ha a C-vitamin tartalmát tekintjük, messze felette áll: 10 dkg gyümölcs 2700 mg vitamint tartalmaz.

Acerola 1,677 mg/100g– 80mg/db

A világ harmadik leggazdagabb C-vitamin forrása már nálunk is kapható leginkább gyümölcslevek képében. Rendkívül egészséges és kedvelt világszerte, ami nem is csoda, hiszen egyetlen szemben 80 mg C-vitamin van, ami a hivatalos ajánlás szerint fedezi a napi szükségletet. Valójában ennél jóval többet érdemes szedni, de az acerola ebben is segít: 10 dkg gyümölcs hozzávetőleg 1700 mg vitamin tartalmaz, ami már a megfázásos időkben is elegendő.

Homoktövis

A hazánkban fellelhető legmagasabb C vitamin tartalmú növény a homoktövis. Igazi vitamin bomba, amely a dobogós hely közelében van világviszonylatban is. Tíz deka bogyóban átlagosan 695 mg C vitamin van, napi 2 pohár homoktövis lé elegendő védelmet ad a szervezetnek.

Csipkebogyó

A csipkebogyó a második legjobb vitaminforrás, ráadásul elég könnyen hozzáférhető. Legjobb még az első fagyok előtt leszedni és hideg vízben áztatni egy éjszakán át. A bogyó száz grammonként 426 mg C vitamint tartalmaz.

Zöld chili paprika

Nálunk is kapható sőt termesztik is ezt a zöldségfélét. 10 deka paprikából 242mg C-vitamin nyerhető ki, míg egy darab nagyjából 110mg-ot tartalmaz.

Top 10 C-vitamin forrás


Fekete ribiszke

A feketeribiszke az egyik legkiválóbb és manapság egyre jobban megbecsült gyümölcsünk. Nem csak C-vitamin forrásként kiváló, hanem számos más vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amit legjobban nyersen nyerhetünk ki belőle, de szörpök, lekvárok képében is egészséges. 10 deka fekete ribizli 200 mg C-vitamin tartalmaz.

Édes pirospaprika

Télen is hozzáférhető a boltokban a finom, húsos pirospaprika. Egy átlagos darabból 340 mg C vitaminhoz juthatunk.

Petrezselyem

Ki gondolta volna, hogy a top tízben benne lesz majd a petrezselyem? Márpedig itt van, hiszen 100 gramm ebből zöldségből 130 mg C-vitamint tartalmaz.

Zöld kiwi

A nálunk kapható gyümölcsök közül a kiwi a leggazdagabb C vitaminban. Egy gyümölcs körülbelül 75 mg-ot tartalmaz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top