C-vitamin kalauz

Porok és doppingszerek helyett – C-vitamin sportolóknak

A sport kihívásai folyton nőnek, a sikeres atlétáknak egyre többet kell teljesíteni. De a hétköznapi, hobbisportolók is mindig magasabbra teszik a lécet, amit néha már csak nem éppen legális szerekkel tudnak átugrani. Biztos, hogy másképp nem menne? Próbáld meg C-vitaminnal!
Porok és doppingszerek helyett – C-vitamin sportolóknak


Az aszkorbinsav, amit legtöbben csak C-vitaminként ismerünk nélkülözhetetlen az emberis testnek. A hétköznapokban ugyanolyan fontos, mint a megnövekedett fizikai és szellemi igénybevétel során. Sőt, ez utóbbi esetben nem is lehet elegendő C-vitamin nélkül teljesíteni az elvárásokat.

Egy vitamin is feldobhat

Azt már a legtöbben tudják, hogy a nátha kellemetlenségeit egy jó adag C-vitaminnal mérsékelni tudják. De azzal már a fitnesztermek látogatói sem mindig vannak tisztában, hogy az ízületi- és izomfájdalmakat, energiahiányt, gyenge állóképességet is orvosolni lehet ezzel az anyaggal, sőt meg is lehet előzni vele. Természetesen ízületi problémák nem csak C-vitamin hiányából adódhatnak, úgyhogy panaszok esetén legjobb, ha egy szakember tisztázza, mi a fádalom oka.

Milyen hasznát is veheti tehát egy sportoló a C-vitaminnak? Először is a sejtek regenerálódásában, növekedésében. C-vitamin nélkül a sejtek sorvadásnak indulnak, a szövetek szétlazulnak, megfogyatkoznak, ellenben kellő mennyiségű C-vitaminnal képesek a fejlődésre. Nem csak a vázizmok gyarapodásához van tehát szükség rá, hanem a porcok, ízületek, csontok szilárdságához és rugalmasságához is, és az érrendszer fejlődéséhez, rugalmasságához is.

Ezen kívül a C-vitamin a kiegyensúlyozott, jó hangulatért is sokat tehet, ami nélkül rendszeres, komoly sporttevékenységet dupla erőfeszítésbe kerülne véghezvinni

Méregtelenítés

A C-vitamin hatékony antioxidáns. Ennek akkor veszed legnagyobb hasznát, mikor az elfogyasztott táplálék energiává alakul a szervezetedben és az égés során felszabadult mérgek és szennyeződések káros hatásait csökkenti ez a vitamin.

RegenerálPorok és doppingszerek helyett – C-vitamin sportolóknak

Sportolás közben időnként mindenki elszenved kisebb-nagyobb sérüléseket. A C-vitamin hiányában a bőr sérülései, a zúzódások lassan gyógyulnak. Az immunrendszered egyik támaszaként a C-vitamin abban is segít, hogy elkerüld a betegségeket vagy jóval hamarabb épülj fel belőlük.

Férfiaknak…

A férfi atléták számára külön jó hír, hogy a C-vitamin magasan tartja a tesztoszteron szintet és alacsonyan a kortizolét. Ettől sokkal jobb és kiegyensúlyozottabb lesz a teljesítőképesség több téren is.

Nőknek…

A hajszálerek rugalmasabbak és erősebbek lesznek a C-vitamintól, így csökken annak esélye, hogy elrepedjenek, elpattanjanak nagyobb fizikai megterhelés során például a menstruációs időszakban. Másfelől a máj működését is támogatja, és ettől kiegyensúlyozottabb lesz az ösztrogén szintje a menstruációs periódusban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top