C-vitamin kalauz

Mennyit C-vitamint szedjek?

A legtöbben jól tudjuk, hogy a C-vitamin fontos a szervezetünknek. Az viszont még orvosi körökben is vitatéma, hogy mekkora az ajánlott napi adag belőle.
Mennyit C-vitamint szedjek?

A jelenleg érvényes hivatalos ajánlás napi 80 milligramm C-vitamin bevitelt javasol. Egyes tudósok szerint ez viszont csak éppen arra elég, hogy a krónikus C-vitamin hiányból kialakuló betegségeket – például a fogak elvesztésével és végül fájdalmas halállal végződő skorbutot – elkerüljük. Nincs világos megegyezés abban sem, hogy vajon lehetséges-e túladagolni a C-vitamint?

A Nobel-díjasok nem aprózták el

A C-vitamin alapvető építőeleme a szervezetnek. Hiányában súlyos betegségek léphetnek fel, ezért ügyelni kell rá, hogy a szükséges mennyiség mindig rendelkezésre álljon. Mivel ez a vitamin nem oldódik a zsírban, ezért a szervezet nem raktározza el, hanem vizelet útján kiüríti a felesleget. Éppen ez az, amiért sok szakértő szerint nem is lehetséges túladagolni a C-vitamint és inkább a hivatalos ajánlás többszörösének bevitelét javasolják – abból nem lehet baj. Szent-Györgyi Albert, aki elég sokat tudott a C-vitaminról, hiszen ő volt az, aki először nagyobb mennyiséget tudott szintetizálni belőle és ezért Nobel-díjjal is jutalmazták – napi 1000 milligrammot, tehát 1 grammot szedett. Kollégája, a szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikus pedig még ennél is többet, napi 10-18 ezer (!) milligrammot vett magához. Szent-Györgyi sem aprózta el a C-vitamin szedését, ha éppen megfázott vagy vírusos időszak közeledett: ilyenkor 8-9 ezer grammra növelte a személyes dózisát. Mindkét tudós igen magas kort ért meg: Pauling 91 évesen, a magyar tudós pedig 93 évesen távozott közülünk és mindkettő élete végéig egészséges és különösen aktív maradt.

A hivatalos ajánlás túlléphető

Az ő példájuk azt sugallja, hogy a hivatalos ajánlást szabad, sőt érdemes is megszegni, és C-vitaminból napi 4-5 száz milligramm vagy ennek többszöröse is szedhető. Szendi Gábor, korunk népszerű táplálkozási szakértője is vizsgálta ezt a kérdést, és arra a következtetésre jutott, hogy a nagy dózisú bevitel nem csak hogy nem árt, de szükséges is a szervezet kiegyensúlyozott működéséhez. Az ő véleményét ma már számos magyar szakember, többek között a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagjai is alátámasztják.

Mivel a C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, a nagy dózisú bevitelt érdemes legalább napi két részletben megejteni. Ugyanakkor a szakemberek azt sem javasolják, hogy napi egy-két grammos adagokat hosszú távon szedjünk, mert ritkán ugyan, de mellékhatásokkal is járhat ez. Hasmenés és anyagcsere zavarok jelentkezhetnek, és akadályba ütközhet más fontos anyagok (ásványi anyagok, nyomelemek) felszívódása.

Mennyit C-vitamint szedjek?


Gyümölcs is kell mellé

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy naponta 100 mg C-vitamin szedése az egészséget támogatja, betegség idején pedig ezt a mennyiséget tovább lehet növelni. fobtps tudni azonban, hogy a vitamin hatékony felszívódásához szükségesek azok az anyagok, amik eredeti környezetében, tehát a gyümölcsökben, zöldségekben megtalálhatók. A kapszulák mellé ezért fogyasszunk el egy két narancsot, kiwit vagy sűrű csipkebogyó teát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top