C-vitamin kalauz

A csodálatos C-vitamin

A C-vitamin a legközismertebb és legnépszerűbb vitamin, amit rendszeresen szedünk nem csak megfázáskor, de azért is, hogy megelőzzük különféle betegségek kialakulását vagy akár gyógyítsuk is őket.
A csodálatos C-vitamin

A C-vitamin akkor robbant be a köztudatba, amikor a 70-es években a Nobel-díjas Linus Pauling azt állította, hogy nagy dózisban a rák terjedését is megállíthatja és általánosan kezelhetők vele a megfázás tünetei.

A tudósok már jó ideje tisztában vannak azzal, hogy a C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén felépítéséhez. Ez az anyag egyfajta zselatin, ami jelen van minden többsejtű élőlény szervezetében: a csontok, erek, inak, porcok sőt még a szem szövetét is tulajdonképpen a kollagén tartja össze és biztosítja a rugalmasságát. Bőrünk 75 százaléka például kollagénből épül fel és összességében a testünk fehérjéinek 30 százaléka kollagénből áll. C-vitamin hiányában mindenez a szervek és szövetek “éhezni” fognak, veszítenek rugalmasságukból és könnyen belátható, hogy ennek milyen következményei vannak. Szív- és érrendszeri panaszok, mozgásszervi panaszok, a bőr öregedése. Elegendő C-vitamin hiányában a bőr külső sérülései lassabban gyógyulnak, jobban ki vannak téve fertőzésnek.

Sok kutatás foglalkozik mostanában azzal is, hogy milyen szerepe lehet a C-vitaminnak a daganatos betegségek gyógyításában. Számos tudós állítja, hogy a C-vitamin nem csupán a megelőzésben de a már kialakult rákbetegségek látványos és gyors kezelésében is kulcsszerepet játszhat. A óriás dózisú kezeléssel akár hetek alatt leküzdhető a rák, mert ez a vitamin jelentős antioxidáns is, ami semlegesíteni tudja a nem stabil oxigén molekulákat, amelyek viszont felelősek a daganatos betegségek kialakulásáért. Ebben a témában még közel sincs megegyezés a tudós- és orvos társadalomban, de tény, hogy nagydózisú C-vitamin kúrákat egyre elterjedtebben használnak a rákgyógyításban.

A csodálatos C-vitaminA diabéteszben szenvedő betegek is jó hasznát vehetik a C-vitaminnak, mert segít a vér cukorszintjének szabályozásában, a cukorbetegeknek ezért a szokásosnál is nagyobb dózisban és rendszeresen ajánlott C-vitamint magukhoz venni.

Ha mindez még nem győzött volna meg a C-vitamin fontosságáról, akkor jó ha tudod, hogy a várandós anyák és kisgyermekek számára nélkülözhetetlen ez az anyag. A magzat egészséges fejlődésében, növekedésében kulcsszerepet játszik a C-vitamin, és ha a szoptatós anya tejében is elegendő található belőle, az az gyermek- és felnőttkori allergia kialakulását csökkenti drasztikusan.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top