Bodzamánia
Szponzorált tartalom

Így termessz a saját kertedben bodzát

Bár nyáron a bodzával úton-útfélen találkozunk, ezt az illatos virágokkal és megannyi pozitív hatással rendelkező növényt mi magunk is egyszerűen termeszthetjük kertünkben.

Májustól egészen júniusig nyílik a bodza virága, amellyel főként erdős területek és utak közelében találkozhatunk. Ez a gyönyörű, apró fehér virágokkal, később pedig fekete bogyókkal rendelkező gyümölcs rendkívül jól tud alkalmazkodni környezetéhez, így ha saját bokrot szeretnénk ültetni, sem kell túl sok elvárásnak eleget tennünk.

De mit kedvel a bodza?

A bodza nem kedveli a nagyon száraz, sem pedig a nagyon nyirkos és sötét területeket, ezzel szemben legjobban humuszos, nitrogénben gazdag, meszes talajon érzi a legjobban magát. Tápanyagigényes növény, a rendszeres vízellátás mellett fontos, hogy egyszerre lehessen napos és enyhe, árnyékos helyen is.

Azoknak, akik bodzát ültetnek, valószínűleg locsolniuk is kell majd a növényt, amely évente legalább 700 mm csapadékot igényel. Az elültetett bodzának nagy helyre van szüksége, ugyanis széltében és hosszában is terjeszkedik, egy megtermett bodzabokor akár a 6-7 méteres magasságot is elérheti.

Az ültetés

Bodzát ültethetünk akár magvetéssel, akár dugványozással, egyedül az nem mindegy, mikor tesszük ezt.

 A magvetéshez szükséges magvakat a nyár végi/őszi termés begyűjtésénél akár mi magunk is beszerezhetjük, csupán le kell tisztítanunk, majd elrétegeznünk a magokat, hogy átvészeljék a telet. Ha tavasszal elszórjuk a magvakat, a nyár végére 60-80 cm-es hajtásunk is nőhet.

A zöld hajtásdugványok szaporítását nyár közepére, azon belül is júliusra ajánlják a kertészek, akik szerint legjobban a vékonyabb, zöld oldalhajtások felelnek meg erre a feladatra.

Szaporíthatjuk a bodzát fás dugványozással is, erre az 1-2,5 cm átmérőjű vesszők a legalkalmasabbak.

A sikeres ültetés legfőbb ismérve a következő nyáron előbukkanó szép és nagy, tányér alakú virágzat, mely akár 15-20 cm szélesre is megnő. A szépen kifejlett bokrok sem igényelnek sok törődést, a régi hajtásokat elég 2-3 évente levágni, év közben pedig csak minimális metszést igényelnek.

A bodzát ajánlott megfontoltan és elővigyázatosan kezelni a virág és bogyó leszedésénél is. A bodza kérge, levele és hajtása is mérgező, a nyár végén megjelenő bodzabogyó pedig hiába alkalmas pl. lekvár készítésére, a nyers, valamint az éretlen bogyókat semmiképpen se fogyasszuk el, ezek ugyanis szintén rosszullétet okozhatnak.

Nem kell fehérnek lennie

Ma már rengeteg típusú bodzacsemetét vásárolhatunk a különböző kertészetekben, egyre többen vásárolják a fűrészes szélű Black Lace és a sötétvörös levelű Black Beauty fajtát is, melyek a nyári időszakban gyönyörű, rózsaszín virágokkal szépítik meg kertünket.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top