Bodzamánia
Szponzorált tartalom

5+1 okos tipp, amivel egyszerűbb lesz szörpkészítés

Szirupnak, szörpnek is hívhatjuk, a házi, bodzából készült áldást. Most pár trükköt árulunk el, hogyan lehet a miénk a legfinomabb.

1. A beszerzés helye

A nyár leghűsítőbb íze tagadhatatlanul a bodzáé, ezért érdemes olyan helyre menni érte, ahol szabadban, védett helyen nő. Itt nem válhat olyan szennyezetté, mint egy városi forgalmas főút mellett.

2. Gyűjtés ideje

A bodza május-júniusban virágzik. A virágokat száraz időben szedjük le, ekkor sokkal intenzívebb íz hatást érhetünk el, mintha eső után közvetlenül gyűjtjük őket.

3. Így gyűjtsük, használjuk

A teljesen kinyílt állapotú, egészséges virágokat a fészekszerű aljuknál, még a zöld színű tővégnél vágjuk le. Nézzük meg, hogy tiszták és bogármentesek legyenek, majd egy kosárba óvatosan egymás mellé, fölé tegyük be őket. Hazaérve elég gyorsan kezdjük meg a felhasználásukat, mert elég gyorsan bebarnulhatnak. A frissen szedett virágok adják a legjobb formájukat a szirupnak.

4. Alapanyag arányok

Körülbelül 15 nagy virág elegendő 1 liter víz ízesítéséhez, amihez 1 kg cukrot 45g citromsavat adhatunk, valamint 2 egész citromot szelethetünk. Ha ennél élénkebb bodzás íz világot, édesebb, avagy savanykásabb összhatást szeretnénk elérni, akkor emeljük a bodzavirág, a cukor, vagy a citrom mennyiségét. Vagy válasszuk azt a megoldást ahol speciális, kimondottan szörpök készítésére kifejlesztett cukrot alkalmazunk, így ugyanis nincs szükség a szörp elkészítéséhez másra, csak vízre és bodzára.

5. Elkészítés

Ha érintetlen területről szereztük be a bodzát, nem kell mosnunk, így minden virágpor és íz benne marad.

A vizet viszont forraljuk fel, és amikor még meleg egy picit, keverjük el benne a szirupcukrot.

Ha teljesen kihűlt tegyük bele és nyomkodjuk le a bodzavirágokat és a citromkarikákat, így hagyjuk legalább egy napot, maximum 2-3 napot ázni.

Utána szűrjük le, és töltsük jól zárható, sterilizált üvegekbe. Hűtőben tároljuk felhasználásig.

+1 tipp:

Hogy ne kelljen aggódni, vajon meddig áll el a szirupunk, öntsük jégkocka készítőbe, fagyasszuk ki, majd egy zipzáras zacskóban tároljuk a felhasználásig. Így a készlet erejéig mindig hideg, ízes és illatos szörpöt készíthetünk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top