Becsengettek cikkek

Alternatív kirándulás: nem kötelező, viszont baromi jó

Amikor én középiskolás voltam, akkor nem nagyon vittek minket az évi egy osztálykiránduláson kívül sehova. Egy-egy színház rémlik, de szigorúan a kötelező olvasmányok előadásaira szorítkozott az osztályfőnökünk vagy a magyartanárunk. Sok helyen szerencsére ez már másként van.

Mindig meglepődöm, amikor a barátnőmmel beszélgetek, aki középiskolában tanít. Állandóan megy a gyerekekkel valahová, nem túlzok, heti szinten csinál programokat. És ezek jó programok, nem unalmasak. Az utóbbi időben rászoktam arra, hogy “bekéredzkedjek” az osztályába, annyira izgi helyekre mennek. Esti vagy délutáni programok, színház és mozi sokszor, múzeum is gyakran, de simán szóba jöhetnek más helyek is. Persze vannak ezek között egész napos rendezvények is. A legtöbbre nem kötelező elmenni, úgynevezett alternatív programokról van szó. Kb. az osztálya fele azonban szívesen részt vesz ezeken rendszeresen, mindjárt kiderül, hogy miért. Arról nem is beszélve, hogy az éves osztálykirándulásuk programja is annyira csábító, hogy már oda is bepofátlankodtam, remélem, szeptemberben tényleg elvisznek Erdélybe. Nos, akinek nincs ötlete szülőként vagy pedagógusként, most bemutatunk néhány lehetséges opciót, ami leköthet egy gimnazistát vagy mindjárt többet is. Kalandra fel!

Nyitott bíróság: “Attól félsz, amit nem ismersz”

Első körben a középiskolások osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatás és a bíró függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, a bíróságok igazgatásáról, a hatásköri és illetékességi szabályokról, a legfontosabb jogágakról, a polgári, a büntető és a közigazgatási perrel kapcsolatos legegyszerűbb rendelkezésekről továbbá a perbeli jogokról és kötelezettségekről. A programban részt vevők a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, a 18 éves kort betöltött tanulók pedig – előzetes egyeztetést követően – büntetés-végrehajtási intézményekbe is ellátogathatnak. A jogi ismeretterjesztő kezdeményezéshez csak Budapesten 40, országszerte pedig igen sok iskola csatlakozott, vidéken a helyi sajátosságokat jól ismerő törvényszékek szervezik az előadásokat. 

Fotó: Leéb Ádám
Fotó: Leéb Ádám
  • Osztályfőnöki órán jogismereti előadások
  • Tárgyaláslátogatások
  • Bírósági épületlátogatások
  • Börtönlátogatások (18 év felettieknek)
  • Perszimulációk (“próbatárgyalás” formájában)

Demokráciajáték

A Demokráciajáték egy olyan egész napos rendezvény, amikor a diákok a képviselők bőrébe bújhatnak, így testközelből megtapasztalják az országgyűlés munkáját. A program során a fiatalok részt vehetnek egy bizottsági ülés, egy plenáris ülés és egy frakcióülés modellezésén, kipróbálhatják a felsőházi ülésterem szavazórendszerét, és a program végeztével sajtótájékoztatót tarthatnak. Ez azért baromi jó, mert így a gyerekek a gyakorlatban tanulják meg, hogy hogyan működik a demokrácia, mi az a parlamenti párt, hogyan lehet felszólalni a parlamentben, kik a főméltóságok. Szerintem ez felnőtt csapatépítő tréningnek se lenne utolsó. Arról nem is beszélve, hogy közben beszélnek, kvázi prezentálnak, és bővül a szókincsük, erősödik a kommunikációs és előadó képességük.

Séta a Budai Várban, csak úgy

Meglepődnél, ha tudnád, hány budapesti gyerek nem járt még soha a Várban, nem beszélve a vidékiekről. Úgy igazán körbenézve és elgondolkodva: a Sziklakórházban, a Labirintusban, a sétányon vagy a Halászbástyán. Azt sem tudják sokan, hogy a Nemzeti Galéria merre van. Nos, ezt is érdemes megnézni, mint ahogy érdemes a Levéltárba is bekopogtatni. Vagy felmászni az ágyúkra a sétányon. Vagy bemenni a Mátyás-templomba. Igen, tudom, ezek turistalátványosságok, de 3-4 órát simán el lehet tölteni a Budai Várban, és az sem árt, ha egy töri szakos tanár is beszél, mesél közben. Sokkal több dolog megmarad a gyerekben, mintha a tankönyvét lapozgatná.

A Sziklakórház
A Sziklakórház a Budai Vár mélyén

Bonbonkészítés

A gyerekek szeretik a csokit. Leginkább megenni, de sokan szívesen megnéznék és kipróbálnák az elkészítését is. Élménynek sem utolsó, és ez sem tart tovább néhány óránál.

Barlangászás

Ez egy közös kirándulás, persze igazi barlangászó szakemberekkel megerősítve egy közeli barlangban. Itt a gyerekek megtanulják, hogy milyen természeti jelenségek alakítanak ki egy barlangot, mi az a cseppkő, hogyan lehet átjutni egy repedésen. Ilyet sokszor látnak filmekben, de ritkán tapasztalják meg a való életben. Ehhez persze nem elég egy tanár kísérete, több felnőtt is megy, és barlangász szakember is segít, mert a veszélyes helyzeteket jobb elkerülni.

Baradla barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban (Fotó: Thinkstock)
A Baradla-barlang az Aggteleki Nemzeti Parkban (Fotó: Thinkstock)

Szabadulós játék

Rengeteg ilyen szabadulós játék van, vagy detektíves, megtalálós. Ehhez nemcsak bátorság, de logika is kell, és nem utolsósorban remekül szórakoznak közben a gyerekek. Igazi jó móka!

Bunkertúra

Voltál már légópincében? Persze hogy nem. Viszont tanulsz az első és a második világháborúról. Sőt a hidegháborúról is. Pusztán néhány órás elfoglaltság, de annyi minden megmarad a fejedben, hogy még, ha akarnád, sem tudnád elfelejteni.

Bunkertúra a Csepel Művekben
Bunkertúra a Csepel Művekben

Állj önkéntesnek!

Ha van benned nyitottság és kellő empátia, akkor segíthetsz másoknak a szabadidődben. Például beteg gyerekeknek tanulni, vagy egyszerűen csak játszani, hogy jobban teljenek az unalmas és sokszor fájdalmas órák a kórházban. Nem könnyű feladat, de megéri!

Téli programok

Adventi vásár Bécsben: egynapos program, amibe nemcsak a vásárlás és a nézelődés fér bele, hanem egy plusz múzeumlátogatás is. Mindig az adott kiállítások függvényében, a kultúrprogram három óra, a többi a vásáré.

Hóvirágeső Alcsútdobozon

Persze ez szezonban igazán szép, nemsokára aktuális. Az arborétum pompás növényei között kicsit más a biológiaóra, mint a padban ülve. Jó a levegő, és gyönyörűek a virágok is.

Alternatív kirándulás: nem kötelező, viszont baromi jó

 

Ti is szeretnétek osztálykirándulást nyerni? A Delikát idén is 20 osztály magyarországi kirándulását támogatja egyenként 250.000 Ft-tal! Részletekért kattints!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top