Bármikor jöhetsz! cikkek
Szponzorált tartalom

E 7 kérdés megválaszolása nélkül nem ajánlott anyává válni

Belegondoltál már, hogy milyen mélységig megváltoztatja az egész életedet, ha gyereket vállalsz? Nem ijesztgetni akarunk, de azért van pár dolog, amit érdemes átgondolnod, mielőtt belevágsz a babaprojektbe.

Nemcsak az anyának nagy változás egy baba születése, hanem átalakítja a házasságot, a barátságokat körülötted, és a karrieredre is hatással van. Hoz magával olyan felelősségeket és kötelességeket, amiket közösen kell a pároddal a vállatokra vennetek. Ezért nem is csak neked, leendő anyaként kell a következő kérdéseket tisztáznod magadban a gyerekvállalás előtt, hanem párként is át kell gondolnotok, hogy ez a döntés milyen hatással lesz az életetekre.

1. Tudod, miért akarsz gyereket?

Az első kérdés, hogy tisztázd magadban, miért szeretnél gyereket szülni. Nem olyan egyértelmű, mint elsőre látszik, mert a lelked mélyén meghúzódhatnak akár olyan rejtett motivációk is, amik nem túl jó alapok egy baba születésére. Ilyen az, amikor valaki azért akar gyereket, hogy maga mellett tartsa a férjét, javítson a házasságán (ez még valószínűleg senkinek sem sikerült egyébként). Vagy amikor külső nyomásra szülnél, mert már annyit rágja a füledet a férjed/anyukád/anyósod/random szomszédasszony, hogy ki fogsz futni az időből, ha nem szülsz egyből három gyereket, hogy végül beadod a derekadat. Az egyetlen jó motiváció a gyerekszülésre az, amikor egy párként mindkettőtökben felébred a vágy, hogy babátok legyen, mert vele éreznétek teljesnek az életet.

2. Milyen példát mutatsz majd?

„Az, hogy kik vagyunk, és hogyan viszonyulunk a világhoz, sokkal inkább meghatározza, hogy milyen felnőtté válnak a gyerekeink, mint az, hogy mennyit tudunk a gyereknevelésről.” (Brené Brown)

Elolvashatod a világ összes gyereknevelős könyvét, de igazából a fenti idézetben benne van a lényeg: a példádból fog tanulni a gyereked. Érdemes alaposan megvizsgálni saját magadat, hogy milyen mintát, értékrendet adsz át majd, azaz hogyan élsz, hogyan viszonyulsz a környezetedhez, hogyan végzed a dolgodat. Nagy adag önismeretre van szükség ahhoz, hogy felelősségteljesen tudd mondani: anyaként jó példát tudsz mutatni a gyermekednek.

Fotó: Thinkstock

3. Milyen a párkapcsolatod?

„Ki vagy te? Ez a gyerek fel nem tett kérdése, és a láthatatlan csápjaival, amik belém lógnak, letapogatja, hogy én ki vagyok. És vallhatok bármilyen szép elveket, ha az, amit mondok, ellentmondásban van azzal, amit letapogatott, akkor ezek kimondottan károsak.” (Dr. Vekerdy Tamás)

A pároddal együtt ezen a ponton a párkapcsolatotokat is fontos lenne átgondolni, hiszen a gyermeketek tőletek fogja eltanulni, milyen párt válasszon majd magának felnőtt korában, és a ti példátokból építi fel magában a párkapcsolat forgalmát. Kíméletlenül őszintének kell lennetek magatokhoz, vizsgáljátok meg azt is, mennyire működik köztetek a kommunikáció, hogy elkerüljétek a felesleges drámákat, amiktől könnyen tönkre is mehet akár egy kapcsolat, amikor olyan nehéz helyzettel kell megbirkózni, mint egy baba születése.

4. Tudsz áldozatot hozni és háttérbe szorítani magad?

Mert azt baba mellett nem lehet elkerülni. Nincs olyan, hogy születik egy gyerek, és élheted az életedet tovább, mintha mi sem történt volna, csak épp rád van kötve kendőben a babád. A gyerekszületés csodálatos, de szól az álmatlan éjszakákról, frusztráltságról, hormonális változásokról is. Sőt az évek során meg kell tanulnod féllábon állva, kéz nélkül enni, és olyan gyorsan zuhanyozni, mintha olimpiai versenyszámban indulnál. Arra is fel kell készülnöd, hogy ha eddig nagy társasági életet éltél, valószínűleg vissza kell venned belőle, már nem tudsz majd hajnali négyig világot megváltani a barátaiddal egy üveg bor mellett szülés után. Gondold át, milyen prioritások vannak most az életedben, és milyen hatással lesz rád, ha ez teljesen felfordul, mert a baba kerül az első helyre.

5. Van segítséged?

„Egy pihent anya, aki jól érzi magát a bőrében, a gyerek számára is rendkívül fontos. Illetve az a fontos, hogy szabadulj meg a gyerekedtől, hogy kipihenhesd magad, mert a gyerekednek is az a jó, hogy aztán újra szívhatja a véredet, rághatja a húsodat.” (Dr. Vekerdy Tamás)

Háttérbe szorítod magad, és áldozatokat hozol, de azért tudd, hogy az önzésnek is van létjogosultsága. Készülj fel előre arra, hogyan tudsz regenerálódni a babád mellett, hogyan tudsz egy kis énidőt csípni magadnak, amikor feltöltődhetsz. Gyűjtsd össze, hogy a környezetedben kire számíthatsz, kire mernéd rábízni a gyereket, hogy elszabadulj egyedül vagy a pároddal egy órára majd. Ki az, aki örömmel jön segíteni a szülés utáni első időszakban, aki nemcsak be akar ülni a nappalidba, és elvárja, hogy szolgáld ki, mert jött babalátogatóba, hanem megfogja a szennyest, és bedobja a mosógépbe, sőt még ki is tereget utána, hogy te nyugodtan tudj szoptatni és pihenni.

Fotó: Thinkstock

6. Biztos ennek az embernek akarsz gyereket szülni?

„A legfontosabb, amit egy apa tehet a gyermekeiért, hogy szereti az anyjukat.” (Theodore M. Hesburgh)

Nagyon kemény kérdés, de muszáj feltenned magadnak, mert egy gyerek egész életre szóló kapocs két ember között. Nincs visszaút. A gyermeked az apjától tanulja majd el a férfi mintákat, és ahogy a párod bánik veled, az lesz előtte a párkapcsolati példa, meghatározza a gyermek önmagához és a nőkhöz való viszonyát. Ha csupán egyetlen kérdést gondolsz át, akkor ez legyen az.

7. Fel vagy készülve esetleges testi változásokra?

A tested megváltozik a szüléstől. Ez alól nincs kivétel. Jó, talán azok a fitnesz anyukák kivételek, akikről időről időre lehet látni képeket az Instagramon, hogy szülés után már két nappal újra kockás hassal és tökéletes fenékkel pózolnak. De valljuk be, hogy a nők nagy része nem tartozik közéjük. Előre barátkozz meg a gondolattal, hogy a terhesség közben bizony megnyúlik kicsit a bőr a hason, szélesedik a csípőd, sőt még a lábad is nőhet egy méretet. Teljesen természetes, hogy megváltozik a tested, hiszen egy gyermeket kell világra hoznia, ami hatalmas fizikai megterhelést jelent. Ha előre tisztázod magadban, és megbékélsz a tested változásának gondolatával, akkor nagyban megkönnyítheted a saját életedet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top