Sosem késő
Szponzorált tartalom

Hogyan élnek a magyar átlagnyugdíjasok?

Röviden: nem túl jól. A legtöbben alig jönnek ki a nyugdíjukból, és ami még ennél is rosszabb, mire nyugdíjba mennek, addigra az általános egészségi állapotuk is elég aggasztóvá válik. A jó és minőségi nyugdíjas korra ugyanis készülni kell, már előre.

Mitől válik nehézzé a nyugdíjaskor?

A legtöbben manapság már bőven hatvan felett mennek nyugdíjba, és a nyugdíjkorhatár egyre jobban emelkedik. Viccesen azt szoktuk mondani, hogy mi soha nem leszünk nyugdíjasok, életünk végéig dolgozunk majd, de valójában ez nem is olyan vicces…

Elsőként azért nehéz, mert a nyugdíjasok hirtelen kibillennek a napi, bevett ritmusból, hirtelen nem kell felkelni, nincs megszokott napirend, csinálhatnak bármit, és ez elsőre nem is hangzik rosszul. Élhetnek, élhetnének kényelmesen, ám a legtöbben gyorsan elkezdenek azon gondolkodni, hogy vajon mit csináljanak egész nap, mivel foglalják el magukat, és egyáltalán még van-e szükség rájuk. És ekkor lép színre a család, a szerepe hirtelen fontossá válik, mert a nyugdíjasok értéktelennek érezhetik magukat pusztán attól is, ha nincs feladatuk. Ilyenkor kell letámadni a nagymamát és a nagypapát azzal. hogy segítsenek az unokákra vigyázni, legalábbis ezt tanácsolják a szakemberek.

Ha van, akiért érdemes felkelni, ez lehet a párunk, a férjünk, feleségünk vagy a gyerekünk, illetve unokánk, akkor biztosan jobb kedvvel vág neki a mindennapoknak az ember. Hiszen van, aki figyel ránk, aki szeret, akinek szüksége van a gondoskodásunkra. Ez nagy mértékben befolyásolja a minőségi nyugdíjaskort. Ha vannak barátaink, akikkel tudunk közös programot csinálni, és nem csak a lakásban ülünk a tévét bámulva, az nagyon sokat számít.

Magyarországon az idősödő nemzedékek foglalkoztatási aránya európai összehasonlításban különösen alacsony. A munkaerő-felmérés adatai szerint az Európai Unióban az 55–64 éves férfiak átlagosan 60%-a volt foglalkoztatott státusú, hazánkban csak a fele. A 55–64 éves nők foglalkoztatási rátája is 10 százalékponttal elmarad az uniós 45%-tól.

A munkavállalás lehetősége és a társadalom hozzáállása az idősekhez, a nyugdíjaskorúakhoz szintén nagyban befolyásolja azt, hogy miként telnek a nyugdíjasok mindennapjai. Ezt a fajta gondolkodást, gondoskodást az embereknek korán el kell kezdeniük elsajátítani, és ez a szociális szféra és az egész társadalom feladata.

nyugdíj, nyugdíjas, család

A család szerepe nagyon lényeges egy nyugdíjas életében (fotó: Thinkstock)

„A generációs különbségek áthidalása, az egymással szembeni elfogadás pedig csak akkor fog társadalmi normává válni, ha hihetővé tesszük a mostani fiatal és középső generáció számára, hogy a társadalomnak idős emberként is szüksége lesz rájuk” – mondta el Giczi Johanna szociológus az NLCafénak.

Lehet, hogy nem hangzik túl jól, de az egész életünk felkészülés az időskorra. Ha »jól« éltünk fiatalon – bár ez közhelynek hangzik –, minden esélyünk megvan arra, hogy békés és biztonságos legyen az öregkorunk is. Ha vigyáztunk az egészségünkre, ápoltuk kapcsolatainkat, értelmet leltünk a napjainkban, lesz mire emlékezni, lesz miből meríteni azokban az években, amikor már a test nem engedi meg az intenzív aktivitást

–  mondja Megyeri Zsuzsa pszichológus.

Beszéltünk már a család, a munka, és a társadalmi megbecsültség fontosságáról, de közel sem elhanyagolható az anyagiak hiánya a mai magyar nyugdíjasoknál. Míg külföldön időskorban kezdenek el élni, utazni, addig Magyarországon a kisnyugdíjas a csirke far-hátból főz pörköltet, mert csak arra futja a nyugdíjából. Szomorú, de ezek a tények… Sokan éppen attól kerülnek szinte kilátástalan helyzetbe, hogy meghal a társuk, és míg ketten megéltek a nyugdíjból, egyedül már nem futja a lakás rezsijére sem.

Mindez persze nem törvényszerű. Vannak olyan nyugdíjasok, akik élvezik az életet, állandóan programjuk van, és kifejezetten boldogok attól, hogy már nem kell dolgozniuk. Az ő mintájuk példaértékű, és remélhetőleg a jövőben egyre több olyan nyugdíjas lesz, aki nem búsong, hanem örül annak, hogy végre szabad, és azt csinál, amit csak akar.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top