nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egy életed van
Felemelő gyógyulástörténet: súlyos gerincsérvnek köszönhető úszásszeretet

Felemelő gyógyulástörténet: súlyos gerincsérvnek köszönhető úszásszeretet

Lilla nagypapája nemcsak szellemileg, de testileg is csúcsformában van, pedig jövőre már nyolcvanéves lesz. Abban, hogy ő ilyen fitt, nagyon nagy szerepet játszik a rendszeres sport. Ahogy Lilla mondja, nagypapája soha nem hagyná ki a városi fürdőt a napi programjából. De hogy ennek mi az oka, és mi vezetett el idáig? Lilla elmeséli!
NLCafé
f Ajánlom

„Nem ám csak áztatja magát a termálvízben, hanem szakadatlan ússza a hosszakat, főleg háton. Nagyapám mindig is fitt és mozgékony volt, szeretett például kirándulni, de ahhoz, hogy a sport ilyen fontos és sarkalatos pontja legyen az életében, egy súlyos betegségnek kellett felbukkannia” – kezdett bele nagypapája gyógyulástörténetébe Lilla.

Gerincsérv, műtét és egy új élet

„Alig múlt még ötvenéves, amikor elkezdett fájni a dereka. Először beutalták egy gyógyfürdőbe, de nem sokat segített az állapotán, így kivizsgálás kivizsgálást követett, aminek eredményeképp meglett a helyes diagnózis: gerincsérv” – mondta Lilla. A gerincsérv, más néven porckorongsérv egy fájdalmas, degeneratív betegség, melynél a porckorongok kopása okozza a kellemetlen tüneteket.

„Nagypapám gerincsérve súlyos volt, nem volt más választása, kés alá kellett feküdnie. A műtét után hosszú lábadozás és rehabilitáció következett. Az orvosok javasolták neki az úszást, ami sokat javíthat az állapotán.”

uszas

TIPP: A legoptimálisabb sportok a gerincsérvvel küzdő betegeknek az úszás, a gyaloglás és a túrázás. Ha a gyaloglás mellett döntünk, mindenképp válasszunk egy jó talpú cipőt, és gyalogoljunk egyenetlen talajon. Ez azért is jó, mert a test automatikusan arra törekszik, hogy az egyenetlenségeket „kiigazítsa”, így a gerinctartó izmok minden egyes pillanatban dolgoznak. Úszásnál semmiképp sem szabad kiemelt fejjel úszni.

„Nagyapám mérnök ember, precízen betartja a szabályokat, így hát elkezdett úszni. Mivel orvosai a háton úszást javasolták, de ő nem tudott háton úszni, beiratkozott úszás oktatásra is. A sport rengeteget javított az állapotán, és az, hogy majd 80 évesen ilyen fitt, ennek a korai betegségnek is köszönhető, hiszen ki tudja, különben az élete részévé vált volna-e ilyen mértékben az úszás. Az úszás, amitől a genetikailag nem túl jó adottságokkal rendelkező fájós térde sem tántoríthatta el, mert mikor már annyira fájtak, akkor inkább békatalpat kezdett használni, semmint abbahagyja szeretett sportját – mesélte büszkén nagypapája gyógyulástörténetét, Lilla.

TÉNY: A gerincsérv tüneteinek a minimalizálásában és a további sérvek megelőzésében a legfőbb szerepet a gyógytorna kapja. A szakértők által személyre szabott, célzott, nagyon tudatos mozdulatsorok megerősítik a gerinc körüli kis izmokat, amik így átveszik a terhelést a gerincoszloptól. A gyógytorna egy válfaja, a McKenzie-torna kifejezetten gerincproblémákra javasolt.

Te mit teszel az egészségedért? Aktív életet élsz? Figyelsz a tested jeleire? Itt az ideje, hogy többet törődj magaddal! Változtass most régi szokásaidon, hogy egészségesebb és boldogabb jövőt tudj élni. Ha úgy érzed, szükséged van segítségre, keress fel szakembereket, menj el szűrővizsgálatokra. Te írtál már bakancslistát? Nem, ez nem korfüggő. Mindenkinek járnak nagy élmények. Kezdj új életet, és tervezd meg most a saját bakancslistádat!

Tovább a játékra

Szponzorált tartalom
Megosztás Facebookon