Sosem késő
Szponzorált tartalom

A nyugdíjas évek jobban megviselik a szüleidet, mint gondolnád – Így nevelj aktív nagymamát!

Aki egész életében azt hallgatta a szüleitől, majd a nyugdíjas éveikben milyen jó lesz nekik, az rácsodálkozik arra, hogy a nyugdíjasok nagy része depresszióval küzd. Hogyan lehet depressziós, ha ezt az életszakaszt várta egész életében? Egyáltalán tényleg az? És mit tehetsz te, amivel kimozgathatod ebből az állapotból?

Depresszió? Szomorúság? Figyelj a jelekre!

Honnan tudhatod, hogy a szüleid lelki nehézséggel, esetleg depresszióval küzdenek? Csak néhány tünet a sok közül:

  • Nehezen dolgozzák fel, hogy megöregedtek. Maga az öregedés önmagában is elég okot adhat a depresszióra, hát még akkor, ha egészségügyi problémák lépnek fel, vagy szociálisan elszigetelve érzik magukat.
  • A depresszió időseknél jelentkezhet alvászavarok vagy evési zavarok formájában is. Ha úgy tűnik, minden rendben, akkor is érdemes figyelned a jeleket.
  • „Annyi baj van velem, bárcsak ne is léteznék!”, „Velem csak gondotok van, meg is kellene már halnom.” – Elsőre komolyan sem veszed ezeket a mondatokat, hiszen ilyet egészséges ember nem is mond. Pont ez az, ami igazán árulkodó lehet.

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz!

A kor nem jelent egyet a bölcsességgel, a belátással. Sokan 60 vagy 70 évesen sem képesek beismerni, hogy segítségre van szükségük, mert valamivel nem tudnak megküzdeni. A szüleid generációjába még azok tartoznak, akik szerint csak a bolondok járnak pszichológushoz. Ha felismeritek, hogy baj van, türelemmel és odafigyeléssel máris rengeteget tehettek, nem kell azonnal terapeutához fordulni. Ennek az igénynek belülről kell megérkeznie, különben nem lesz hatásos. Szerencsére számtalan módja van annak, hogy könnyebbé és aktívabbá tedd a nyugdíjas szülők életét.

Így nevelj aktív nagymamát!

Képezd magad!

Addig, amíg nem vagy benne, nem tudod elképzelni, milyen állandó fájdalommal élni, milyen érzés elveszettnek lenni, milyen elveszíteni magad körül mindenkit, akit szerettél. Milyen érzés az, hogy egész életedben dolgoztál, mégis spórolnod kell. A depresszióval küzdő emberek akkor érzik magukat a legrosszabban, ha tudják senki nem érti meg őket. Mindenki csak fel szeretné dobni őket. A legtöbb, amit tehetsz, hogy képezni kezded magad az időskori depresszióval kapcsolatban: olvass tudományos cikkeket pszichológus szakemberektől, segítő könyveket, te keress fel emiatt szakembert, aki át tudja adni a tudását. Az empátia, az együttérzés és a végtelen türelem fontos eszközeid lesznek.

Beszélj magadról, az érzéseidről, a félelmeidről!

Beszélgess vele a napirendjéről. Tudd, mikor mit csinál, mikor ér rá arra, hogy több időt töltsetek együtt. Ilyenkor szervezz olyan közös időtöltést, ahol kettesben vagytok, ahol kialakulhat több intim pillanat. A depressziót és a szorongást oldja a beszéd, de nem mindenki tud magáról beszélni, megnyílni, ezt ne is várd el azonnal. Helyette: mutass példát. Kezdj el beszélni magadról, az érzéseidről, a félelmeidről. Erősítsd meg abban, hogy nem neki kell megoldani a problémáidat, hanem csak jól esik ezekről beszélni valakinek.

Hagyd beszélni, de hagyd hallgatni is

Tedd rendszeressé azokat a pillanatokat, amikor közösen programoztok: főzzetek, süssetek együtt, tanítson meg kötni, varrni, horgolni, menjetek el kirándulni valamerre autóval csak ketten. Ilyenkor az általános témák mellett kérdezz rá nyugodtan arra is, hogy van, hiszen te már annyi mindenről meséltél. Vagy egyszerűen csak hagyd beszélni, ha valami nagyon nyomja a lelkét, el fogja mondani. Néha azonban pont a hallgatás jelent segítséget, a közös (de nem kínos) hallgatás is összeköt, bizalmat épít, amely táptalaja lehet egy mély beszélgetésnek.

Támogasd!

Lehet neked ezer ötleted, hogy mi tenne jót neki, hova kellene eljárnia, merre kellene kimozdulnia, hagyd, hogy ő találja ki, mit is szeretne. Akkor is próbáld meg támogatni, ha elsőre furcsának tűnik, hogy kétpettyes katicákat szeretne megfigyelni egy nyugdíjasoknak szóló természetvédelmi táborban a Zemplénben vagy hirtelen tangóórákat venne, pedig életében egy lépést nem táncolt. Ne felejtsd el: ez az ő élete, ő tudja igazán, mitől lesz jobban. A te feladatod támogatni ebben.

nagymama, aktiv, nyugdijas

Vedd komolyan!

A depressziót nem szabad elhanyagolni, a depresszió komoly betegség, amelyet kezelni kell, mert hosszú távon leépüléshez vezethet. Ha semmi sem segít, kérd ki szakember véleményét!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top