Sosem késő
Szponzorált tartalom

10 kifogás, amik megakadályozzák a boldog és teljes időskort

„Ugyan, én már elkoptam!”, „Ugyan, minek kezdjek én neki vénasszony létemre?” – hányszor röpködnek ilyen és ehhez hasonló mondatok? Ha valóban csak a kifogásgyár működik teljes gőzzel, tényleg nem marad energia ezeknek a gondolatoknak a feloldására. Pedig bőven van inspiráló példa arra, mennyi mindenhez kezdhetünk időskorban azért, hogy boldogabb, teljesebb életünk legyen. Összegyűjtöttünk 10 mondatot, amelyeket törölni kell a kifogásszótárakból még ma!

1. „Túl sok dolog van”

Az elfoglaltság ma már nem az az exkluzív kifogás, amivel ki tudjuk váltjuk mindenki megértését, elfogadását vagy szimpátiáját. Az a helyzet, hogy mindenki elfoglalt. Mindenkinek túl sok dolga van 0 és 99 év között, de aki szeretne boldogabb lenni, az megtanul a percekkel, órákkal zsonglőrködni. Közhely, de amit igazán szeretnénk, arra mindig teremtünk időt még akkor is, ha már minden lassabban megy, mint korábban. Amit pedig nem szeretnénk, annak valójában nem a túl sok dolog az oka.

2. „Most nagyon fáj a térdem / Épp fáj a nyakam”

Biztos, hogy a testünk fáj, nem pedig az, hogy nem foglalkoznak velünk a gyerekek, nincsenek körülöttünk az unokák? A valódi testi fájdalmakon a rendszeres mozgás sokat segíthet. Nem kell azonnal maratonfutásra gondolni (bár például Gladis Burrill 86 évesen futotta le az elsőt), a finom mozdulatokból álló gyógytorna tökéletes kezdet lehet.

3. „Ugyan, én már elkoptam!”

Aki fizikai munkával kereste a kenyerét, gyakran érezheti, hogy elkopott. Kártyikné Benke Etelka, ismertebb nevén Etka anyó 55 évesen alapította az Etka-jógát, mert akaraterejével és hitével szerette volna legyőzni a betegségeit. Szívbetegen, gerincferdüléssel és nyitott gerinccel született, az Etka-jógának köszönhetően rengeteget javított az állapotán. 93 éves korában bekövetkezett haláláig dolgozott mozgásterapeutaként és jógaoktatóként.

4. „Minek kezdjek neki vénasszony létemre?”

Mindegy, hogy idegen nyelv tanulásáról, magasabb szintű internethasználatról, hobbifestésről, bonsainevelésről vagy színjátszásról van szó, sosem késő elkezdeni. Judi Dench, korunk egyik legnagyobb színésznője színpadon töltötte az élete nagy részét, amikor 60 éves kora fölött úgy döntött, kamera elé áll. Teljesen más műfaj, teljesen más szabályok, mégis kipróbálta magát. Sikerrel.

5. „Nem tudom, hogyan kezdjek hozzá”

Az internetben az a legszebb, hogy szinte mindent meg lehet tanulni a segítségével teljesen ingyen. A YouTube tele van oktatóvideókkal, lépésről lépésre megtanulhatunk bonsait metszeni, bútorokat felújítani, matatófalat készíteni. Ja, hogy nem megy olyan jól az angol? Ugorjunk csak az előző pontra!

6. „Nem lesz kutyám/macskám, mert mi lesz vele, ha én nem leszek”

Ha senki más nem ellenzi a családban a kisállatot, csak mi magunk, akkor érdemes mégis elgondolkozni rajta. A kutatások egyértelműen bizonyították, hogy a boldog kutyatulajdonosok tovább élnek, főleg azok, akik amúgy senki mással nem osztják meg az életüket.

7. „Nincs rá elég pénzem”

Ma már mindenből lehet pénzt csinálni, óriási értéke van a kézzel készült tárgyaknak, tanfolyamoknak, amelyek összehozzák a hasonló gondolkozású embereket. Mindenki szeretne megtanulni kötni, horgolni, varrni, makramézni, kertészkedni a csöppnyi erkélyen. És ezért hajlandóak fizetni is.

8. „Fogalmam nincs, mi tenne boldoggá”

Egy egyszerű gyakorlattal közelebb kerülhetünk a megoldáshoz. Szabadítsunk fel a teendőink közepette fél órát. Üljünk le egy tollal és egy papírral, és kezdjünk el felírni mindent, ami mosolyt csal az arcunkra, amitől az utóbbi időben jobban éreztük magunkat. Érdemes erre a listára időt szánni, hogy körvonalazódjon a kép.

9. „Egyedül biztosan nem csinálom…”

Pedig vannak olyan tevékenységek, amelyeknél ez nem lehet kifogás. Ha mégis társaságra vágyunk, léteznek még városi közösségek, tanfolyamok, klubok, ahol új barátságokra tehetünk szert.

idos kor, kifogas10. „De mit gondolnak, ha megtudják…”

Mindenki életében eljöhet az a pillanat, amikor nagyon megbánja, hogy nem tette meg azt, ami a szíve vágya. Ne várjuk meg! Éljük azt az életet, amit igazán szeretnénk, azzal a szabadsággal, amely szerencsére megadatott. Irigyeink mindig lesznek, de a boldogságunkat nem akadályozhatja meg a szomszéd Julika.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top