Babapersely

Tgyás, gyes, gyed extra – mi micsoda?

Mi a gyes és a tgyás? Mire ki jogosult, és milyen változásokat hozott a gyed extra? Most mindenre választ kapsz!

GYES –  Gyermekgondozási segély


Ki jogosult gyermekgondozási segélyre?

  • A szülő, a gyám, a 16. életévét betöltött kiskorú szülő (ha a saját háztartásban nevelt gyermekének gyámjával nem él egy háztartásban, feltéve, hogy a gyámhivatal a kiskorú részére engedélyezte a szülői ház elhagyását) a gyermek 3. életévének betöltéséig.
  • Ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig. (A gyermek tankötelessé válásának időpontjaként legfeljebb a gyermek 10. életéve betöltésének napját kell érteni. Amennyiben ikergyermek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy az ellátást a legkésőbb tankötelessé váló gyermek tankötelessé válása évének végéig folyósítják, legfeljebb a gyermekek tizedik életévének betöltéséig, változatlan összegben. Ebben az esetben a jogosult köteles benyújtani a hatósághoz az iskola igazgatója azon döntésének másolatát, amelyben a jogosult gyermeke tankötelezettségének kezdetét a közoktatásról szóló törvényben foglaltaktól eltérően határozza meg.)
  • A tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermek tizedik életévének betöltéséig.
  • A gyermek szülőjének vér szerinti, örökbefogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (nagyszülő).

Ki minősül szülőnek?
A vér szerinti, az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van.

Lehet-e a gyermekgondozási segély mellett munkát végezni?

A gyermekgondozási segélyben részesülő személy kereső tevékenységet

  • a gyermek egyéves koráig nem folytathat, ezt követően egyéb korlátozás 2014. január 1-e után nincs, kivéve a nagyszülőt, aki továbbra is a gyermek hároméves korát követően heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat keresőtevékenységet.

    További információt és válaszokat itt találsz!

TGYÁS – Terhességi-gyermekágyi segély

Havi rendszerességű, jövedelemarányos pénzbeli ellátás, ami az anya jövedelemkiesését hivatott pótolni a szülési szabadság időtartama alatt.


Kik igényelhetik?

A tgyás annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

  • a biztosítás fennállása alatt,
  • vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül,
  • vagy a biztosítás megszűnését követően 42 napon túl táppénz, illetőleg baleseti táppénz folyósításának ideje alatt (vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül) szült.

Tgyás, gyes, gyed extra– mi micsoda?A jogosultsági feltételek fennállása esetén sem jár a terhességi-gyermekágyi segély, ha nincsen jövedelemkiesés, amelyet az egészségbiztosítási ellátásnak kellene pótolnia, azaz nem jár terhességi-gyermekágyi segély:

  • a szülési szabadságnak arra a tartamára, amelyre a jogosult a teljes keresetét megkapja,
  •  illetve ha a jogosult bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát végez, vagy hatósági engedélyhez kötött keresőtevékenységét személyesen folytatja.

Mettől meddig jár?
A szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár.

Hogyan igényelhető?
A tgyás iránti igényt

  • foglalkoztatott esetén szóban vagy írásban a foglalkoztatónál,
  • ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárnál,
  • egyéni vállalkozó esetén írásban a telephelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál kell bejelenteni.

Amennyiben az igénybenyújtáskor még nem született meg a gyermek, akkor csatolni kell

  • a terhesállományba vételt igazoló orvosi igazolást,
  • a terhesgondozási könyvet.

A gyermek születése napjától kezdődően igényelt ellátás esetén csatolni kell

  • a szülést igazoló kórházi igazolást,
  • a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát, ha a szülés nem kórházban történt.

Örökbefogadás esetén csatolandó

  • az örökbefogadásról szóló gyámhatósági határozat és
  • az örökbefogadási szándékról szóló igazolás.

Összege?
A tgyás alapja a naptári napi átlagkereset, melynek megállapítása kétféle módon történhet:

  • Amennyiben van az anyának 180 napi jövedelme az ún. irányadó időszakban, akkor a tgyás alapját a táppénzre vonatkozó rendelkezések szerint állapítják meg.
  • Amennyiben az anya nem rendelkezik 180 naptári napi, figyelembe vehető jövedelemmel, akkor a terhességi-gyermekágyi segély alapja a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad része.

A terhességi-gyermekágyi segély a jövedelem napi átlagának 70%-a.

Mindent a gyed extráról

Novemberben négy konkrét intézkedésről döntött a kormány a gyed extra keretében. Ennek értelmében az alábbi változásokat érdemes tudnod:

1. A gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. 2014-től ugyanis, ha a gyermek egyéves kora után munkába kíván állni az anya, nem kell lemondania a gyed és a gyes összegről.

2. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben.

3. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, mellyel lehetővé válik, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait. A diplomás gyed érinti egyrészt a felsőfokú alapképzésben, szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben és a szakirányú továbbképzésben tanulókat; ők a minimálbér alapján kapnak majd gyedet. Azok pedig, akik mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben végeznek, a garantált bérminimum alapján kapják meg a gyedet.

4. A negyedik intézkedés pedig a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel; így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után (az első három évben eddig sem kellett fizetniük semmit). Az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top