Babapersely

Ezekkel a költségekkel kell számolni, ha jön a baba

Melyek az elkerülhetetlen költségek, és milyen kiadásokon lehet spórolni, ha az első babánkat várjuk?

Az első gyermeküket váró szülők gyakran beleesnek abba a hibába, hogy rengeteg ruhát akarnak venni minden méretben, minden évszakra, és persze üzletből. Higgyétek el, a turkálókban – van már kifejezetten gyermekruha-turkáló is – lehet kapni minőségi, jó állapotú szereléseket, ráadásul a bolti ár töredékért. És amint a családban elterjed az örömhír, zsákszámra érkeznek majd a kabátot, kiscipőt, rugdalózót tartalmazó csomagok.

Ne feledd el: a legtöbb babaholmit nagyon rövid ideig használjátok majd. Így érdemes kölcsönkérni vagy használtan venni például a babakocsit. Azt azonban mindenképpen vedd figyelembe, hogy mennyit fogsz tömegközlekedni a picivel, elfér-e majd a kocsiban, és így tovább.
Plüssállat, távirányítós autó, sellő Barbie – persze majd ha nagyobb lesz – jöhet az unokatesóktól és a barátnők gyermekeitől, de azokat a játékokat, melyeket harapdálni fog, ti vegyétek meg boltban, és ezeket később ti se adjátok tovább!

A biztonsági felszerelésekből azonban, amennyiben megteheted, jó, ha újat veszel. Ilyen lehet például a gyerekhordozó, az autósülés vagy a bébiőr. A gyermek biztonsága a legfontosabb, így méregdrága játékok helyett inkább erre költs.

Amin – ha megteheted – ne spórolj a várandósság alatt!

Orvosi költség, ha magánrendelésre jársz: alkalmanként 8000 – 10 000 forint (havi 1 alkalom a 8. hónapig, utána már a kórházba mész)
Gyógyszerek (magnézium, kalcium, vas, folsav, C-vitamin) költsége: 3000 – 10 000 forint
Őssejtlevétel: 200 000 – 400 000 forint
Szülés és szülésznő költsége: 150 000 forint
Fizetős vizsgálat a 12. héten: 17 000 forint

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top