Baba percek

Zenék hasfájós babáknak – ezt játszd le, és a babád megnyugszik

Nem éppen mai találmány, hogy a hasfájós babákat az édesanyjuk ringatással és dúdolással nyugtatja meg. A kólikás csecsemőknél is a muzsika az egyik lehetséges szóba jöhető módszer, amivel elterelheted a figyelmét a görcsös hasi fájdalmakról, és véget vethetsz a szűnni nem akaró keserves sírásnak. Mi következő a zenés megoldásokat ajánljuk most neked erre a célra.

 

Ha fáj a baba hasa, kólikás vagy más miatt nyugtalan, az anyák ösztönösen is a zene varázshatalmához fordulnak, és dúdolva, énekelgetve ringatják álomba a kicsinyüket. Egyébként érdekes módon sokszor nem a komponált muzsikák, generációról generációra szálló altatódalok válnak be, hanem az olyan “alaktalan” zörejek, mint a mosógép vagy a porszívó zaja, a kocsi motorjának búgása, a mosogatás vagy egyéb házi munkák hangjai. Valószínűleg azért van ez így, mert ezekhez szokott hozzá még magzatként a baba, és ezek idézik fel azt a biztonságot, amit az édesanyja hasában érzett még a születés előtt. Mi most azonban nem ilyeneket, hanem valódi dalokat és muzsikákat ajánlunk a figyelmedbe.

Felhúzható zenedoboz

Ezek a kis, békebeli szerkezetek olyan édes dallamokat adnak ki magukból, amitől a legnyugtalanabb baba is megnyugszik, sőt még az édesanyát is álomba tudják ringatni. Internetes cserebere fórumokon, használtcikk aukciós portálokon könnyen rábukkanhatsz egy-egy kedves, régi darabra, ami már generációkat szolgált már ki, de új zenedobozok is bőven akadnak a bababoltokban és online játéküzletekben néhány ezer forinttól a több tízezres nagyságrendig. Ha se ez, se az nem elérhető számodra, akkor pedig indíts el a netről egy ingyenes zenedobozt – a hatás ugyan az lesz!

Okostelefon app altatáshoz

Ha a zenedobozok retro életérzését túl maradinak találnád, akkor a digitális világ vívmányait ajánljuk figyelmedbe: egy okotelefonra letölthető babazene app például kifejezetten modern és praktikus módja a hasfájós kicsik lecsendesítésének. Ez az alkalmazás ráadásul ingyenes is! A telefonokat egyébként érdemes hangszóróval használni azért, hogy távolabbról is hallgatható legyen a muzsika. Egyes feltételezések szerint ugyanis a készülékek sugárterhelésnek teszik ki az emberi szervezetet, és a védtelen, érzékeny csecsemőknek ez ártalmas lehet. Bár ezzel kapcsolatban folyamatosan zajlik a szakértők között a vita, és sem a veszélyességét sem az ártalmatlanságát nem bizonyították még be a mobiltelefonoknak ebből a szempontból, biztos ami biztos alapon inkább tartsuk távol a készülékeket a babától. 

Zenék hasfájós babáknak – ezt játszd le, és a babád megnyugszik

Altatómaci

Az altatómaci ötvözi a hagyományokat a modern technológiával: amellett, hogy kiválóan lehet ölelgetni a puha plüssállatot, még andalító, nyugtató zene is szól belőle – persze nem felejtesz el elemet is venni hozzá!

Zenék hasfájós babáknak – ezt játszd le, és a babád megnyugszik

Cd, mp3, youtube

A babáknak szóló altató- és nyugtató zenék nagy választékban megvásárolhatók CD-n, de “tonnaszámra” elérhetőek az interneten ingyen is. Manapság talán ez a legnépszerűbb formája a babzenéknek: némelyik összeállítást például már közel 30 milliószor játszották a világ minden táján az anyák a kicsinyeiknek. A legváltozatosabb muzsikákat találhatjuk itt: némelyik olyan klasszikus szerzőktől származik mint Mozart vagy Brahms, (ezek a kitűnő szerzemények egyesek szerint nem csak altatásra, hanem a babák “okosítására” is használhatók), mások pedig a jól bevált gyerekdalokat és dallamokat fűzik össze több órás összeállításban.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top