Baba percek

Így vészeljétek át a kólikát – 7+1 tipp hasfájós babák szüleinek

A kólikás baba látszólag minden különösebb ok nélkül sír órákon át, hetente többször, hónapokig. Ez az időszak nem csak neki fájdalmas, hanem a szülők lelkét megviseli, hiszen egy síró csecsemőnél nincs kétségbe ejtőbb egy édesanya vagy apa számára. Ezt a periódust mégis át kell vészelni valahogy anélkül, hogy az idegeid tönkremennének – ehhez adunk most pár ötletet.

 

Minden ötödik baba átesik a születése és 5 hónapos kora között egy olyan időszakon, amikor hetente többször, órákon át szívfájdítóan és fülsiketítően sír, miközben szülei tehetetlenül állják körül, mert már semmilyen módszerrel nem képesek enyhíteni a gyermek gyötrelmeit. Az esetek 95 százalékában szerencsére semmiféle betegség nem áll a kólikás fájdalmak mögött, de ez sovány vigasz annak az anyának, aki nem tud segíteni a babáján. A kólikát végül kinövik a kicsik, de a te idegeidnek és a babának is jobb, ha megpróbálkozol az alábbi tippekkel, mert ezek sokaknál beváltak már.

Így vészeljétek át a kólikát – 7+1 tipp hasfájós babák szüleinek

1. Tájékozódj

Egy baba sírásánál csak az kétségbe ejtőbb, ha nem tudod miért sír és nem is vagy képes megnyugtatni. Javíthatsz a helyzeteden, ha utánajársz, hogy mi az oka a nyugtalanságának – akár házi módszerekkel is kiderítheted, hogy “csupán” kólikáról, vagy komolyabb bajról van-e szó. Ha kiderül, hogy a babát kólikás hasfájás kínozza, azzal már egyel közelebb jutottál a megoldáshoz is: hiszen pusztán már az a tudat, hogy nem egy komolyabb vagy évekig tartó probléma áll a háttérben, is segíthet abban, hogy ne őrlődjenek fel az idegeid idő előtt, másrészt megkeresheted a bajra a legmegfelelőbb gyógymódot.

2. Nyugodj meg

Nem csak a kólikás babát kell megnyugtatni, hanem önmagadat is. Egyrészt ezzel kíméled az idegeid és a lelked, másrészt a belőled áradó nyugalom átragad a babára, és ez sokat segíthet neki, hogy átvészelje a kínokkal teli órákat. Lélegezz mélyeket, öleld meg a párod, tegyél be csendes, nyugtató zenét, gondolj valami kellemesre – egyszóval használd azokat a módszereket, amikkel egyébként képes vagy megnyugtatni magad.

3. Váltsátok egymást

A kólika elhúzódhat akár hónapokig is, és ennyi idős alatt te is kiborulsz majd egyszer-kétszer, ha nincs időt és lehetőséged néha kicsit pihenni és függetleníteni magad a baba fájdalmaitól. Ha beköszönt a kólikás periódus, már a legelején beszéljétek meg a pároddal, hogy a sírásos napokon váltjátok egymást, és nem hagyjátok, hogy csak az egyikőtökre háruljon ilyekor a baba gondozása és felügyelete. A kólika nem betegség, hanem egy múló állapot, ezért ha egyedül marad a pici a pároddal, attól még semmi baja nem lesz – a dolog olyan, mintha bármilyen más, normális körülmény között hagynád őket kettesben pár órára. Ha lehet, ilyenkor menj át a szomszédba vagy sétálj egyet, egyszóval kerülj hallótávolságon kívül, és ne tépelődj azon, hogy mi van a babával. A párod úgy is megteszi, amit ilyenkor lehet, többre akkor sincs lehetőség, ha ketten álltok őrt a síró csöppség felett.

Így vészeljétek át a kólikát – 7+1 tipp hasfájós babák szüleinek

4. Nézz körül a patikában

Az eddigi praktikák inkább arról szóltak, hogy te és párod hogyan vészelhetitek át a kólikát. A következő módszerek viszont már a baba fájdalmainak enyhítésére valók. Számos ilyen lehetőség van, amiket több-kevesebb sikerrel használnak is a szülők. A nagyi és az anyukád tapasztalataiból megöröklött házi praktikái mellett jó, ha a modern orvostudomány vívmányait is beveted a baba érdekében, és utánajársz, hogy miféle gyógyszerek adhatók egy hasfájós babának. Menj el egy patikába vagy látogasd meg a gyermek orvosát, és kérj tőle tanácsot a kérdésben. Egyes szimetikon tartalmú készítmények például kifejezetten hatásosak lehetnek akkor, ha a kólikás tüneteket a baba hasában felgyűlt gázok feszítő hatása okozza – ezek ugyanis anélkül semlegesítik a gázbuborékokat, hogy felszívódnának a csöppség még érzékeny szervezetébe.

5. Masszírozz

Az egyik legjobb otthoni módszer a baba figyelmének elterelése és a benne felgyűlt gázok eltávolítására a masszírozás. Egy egyrészt nyugtató, lazító hatású, másrészt elősegíti a belek mozgását és a gázok távozását is. A masszírozáshoz használj egy kis természetes alapú – például kamilla tartalmú – babaolajat, és szépen fentről lefelé haladva körkörös és lefelé irányuló gyengéd mozdulatokkal simogatva masszírozd át a kicsit – miközben átmozgatod a karjait és lábait is.

6. Szoptass másként

Sokszor az etetés okozza a kólikát – a baba ugyanis olyan mohón szopik, hogy közben egy jó adag levegőt is lenyel, és ezek a gázbuborékok feszítik belülről. A mások ok, ha túl hamar leveszik a ciciről, és átteszik a másikra, mert így csak a tejcukorban gazdag, hígabb első tejhez jut hozzá, aminek az emésztése nehezebb, és több gáz fejlődésével is jár, ráadásul ha érzékeny a laktózra a baba, az külön gyomorfájdalmakat okozhat neki. A harmadik ok, ami a szoptatáshoz kapcsolódik a helytelen testtartás: ha hagyod, hogy a baba összegörnyedve egyen, akkor nagyobb eséllyel fájdul meg a gyomra. A megoldás tehát az, ha a hagyod, hogy tovább szopjon, és minden tejet kiszivattyúzzon a ciciből, időnként megbüfizteted, és vízszintes, egyenes helyzetben tartod a kicsit a szoptatás alatt.

Így vészeljétek át a kólikát – 7+1 tipp hasfájós babák szüleinek

7. Használj hordozókendőt

A ringatás, az érintés, az anya testének melege, a szív dobbanásának hangja nyugtatóan hatnak a babára, és ezeket mind egyszer kaphatja meg, ha egy hordozókendőben “magadra erősíted” a gyermeked. Nem minden kicsi viseli jól a hordozókendőt, de a legtöbben megnyugszanak tőle, és álomba szenderülnek.

7+1 Zenével nyugtass

A muzsika, a különféle zörejek és zajok lekötik és megnyugtatják a babákat. Néha a legfurcsább forrásból származók is – például a porszívó zúgása –, mert magzat korába ehhez szokott hozzá az anyja hasában, és ezek a hangok azt a biztonságos állapotot idézik fel benne. Kísérletezd ki, hogy milyen hangokra reagál jól a baba – van, amelyik a klasszikus ringatókat kedveli, van, aki a tévé vagy mosógép zajait, mások pedig a keményebb ritmusú modern zenére nyugszanak meg.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top