Baba

Ki ér előbb oda? – tévhitek a hozzátáplálásról

A gyereknevelés korai szakaszában talán alig van nagyobb kín az anya számára annál, mint amikor a gyerek "nem eszik rendesen". Az ilyenkor záporozó kéretlen jó tanácsok pedig többnyire csak tetézik a bajt. Pedig az igazi kérdés az, hogy van-e baj egyáltalán. Íme, néhány dolog a hozzátáplálásról, amin a leggyakrabban aggódnak a szülők, holott voltaképpen nem is kellene.

1. Itt az idő, enni kell!

A hozzátáplálás megkezdésének időpontja nem szentírás, ráadásul meg is oszlanak a vélemények e téren. Nem kell mereven ragaszkodnod az ajánlások által meghatározott időponthoz, hiszen ahogy mi felnőttek különbözőek vagyunk, úgy a babák is. Figyeld csemetéd ételhez való viszonyát! Íme, néhány jel, ami arra utal, hogy babád megérett már a hozzátáplálásra

Ki ér előbb oda? - Tévhitek a hozzátáplálásról

• közös étkezések alkalmával figyeli az étkező családtagokat, esetleg nyúl az ételetek felé, nyitja a száját
• az általa elfogyasztott szilárd táplálék nem emésztetlenül távozik
• képes a szájához venni az ételt
• ajkaival, nyelvével befelé dolgozza az ételt, nem pedig kifelé tolja
• már képes megtámasztva ülni

2. Darabosat nem ehet, hiszen nincs foga
A babák ínye elég kemény ahhoz, hogy szétpasszírozza vele a darabos táplálékot.

3. “Ennyi idősen a csülökpörkölt volt a kedvenced”
Vedd fel a babád ritmusát és hagyd, hogy az ő habitusának megfelelően haladjatok a hozzátáplálásban. Ne siess el semmit, hiszen ez nem verseny! Néhány kivétellel (pl. glutén bevezetése) sokkal többet árthatsz azzal, ha valamit túl korán adsz a gyermeknek, mint ha kicsit később, mint lehetne. Értelmetlen volna feleslegesen túlterhelni az emésztőrendszerét!

Ki ér előbb oda? - Tévhitek a hozzátáplálásról

Amennyiben gyermeked nem eszik meg egy-egy ételféleséget, néhány hétre vagy akár egy-két hónapra iktasd ki az étrendjéből, és próbálkozz mással. Ugyanez fordítva is igaz: előfordulhat, hogy egykori favoritja hirtelen kegyvesztetté válik. Ne ess pánikba, csak várj vele egy kicsit, mielőtt újra kóstoltatnád.

4. Kedvcsináló cukros ételek, italok főétkezés gyanánt
Amennyiben “rossz étvágyú” a gyermeked, a cukros ételek és italok csak rontanak a helyzeten, mert “üres kalóriát” juttatsz be velük a szervezetébe, ráadásul inzulinszintjét is megemeled. Tudnod kell, hogy a kisgyerekeknél nem akkora probléma, ha kihagynak egy-egy étkezést. Sokkal többet ártasz azzal, ha ezt édességgel akarod pótolni. Ha nagyon aggódsz a kihagyás miatt, felkínálhatsz számára másik alternatívát, de az is egészséges, tápláló étel legyen.

5. A belső hang elnémítása
Ne add át teljesen az irányítást, hallgass az anyai ösztöneidre! Természetesen ezzel nem azt szeretnénk sugallni, hogy ne hallgass senkire, pusztán azt mondjuk, hogy ha megfogadod valaki tanácsát (különösen, ha nem szakemberről van szó), az azért legyen, mert te magad is helyesnek, jónak tartod, vagy legalábbis érdemesnek a kipróbálásra.

Még több babatáplálás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top