Baba

4 mondat, amit ne mondj egy anyának, aki a harmadik gyerekével várandós

Az emberek természetüknél fogva kíváncsi teremtmények. Szeretik beleütni a dolgukat más dolgába. Ha pedig már több gyereked van, akkor imádnak vicces megjegyzéseket tenni, amikor a következő babádat várod. Úgy tűnik, ez már nem változik, a terhes nők mindig a személyeskedő emberek kedvenc céltáblái maradnak. Minél több gyereked van, annál rosszabb a helyzet.

1. “Te jó ég, több gyerek lesz a családban, mint felnőtt, simán leszavaznak majd titeket.”

Aki ilyet mond egy harmadik gyerekével terhes nőnek, zseniálisan tud fejben számolni. Igen, három gyerek több, mint két felnőtt, de azért elég biztosak vagyunk abban, hogy a szülők az esetek 95 százalékában képesek lesznek kézben tartani a családot, akármennyi gyerekük is van. Azért ez nem olyan, mint a sok lúd disznót győz… A fennmaradó 5 százalékban pedig az a gyerek ragadja magához a hatalmat, amelyik a leghangosabban sikít.

4 mondat, amit ne mondj egy anyának, aki a harmadik gyerekével várandós

2. “Biztos teljesen kimerültél.”

Tudjuk, jóindulatból mondják, de ez annyira egyértelmű, hogy akinek két gyereke van és a harmadikat várja nagy pocakkal, az nyilván kimerült. Nem kell még inkább felhívni rá a figyelmet, mert így is tudja a kismama, hogy hatalmas táskák – sőt bőröndök – vannak a szemei alatt, nem mosott hajat egy hete, és sminket még nyomokban sem tartalmaz az arca. Kimerült? Igen. Megéri? Egyértelműen.

3. “Már megint terhes vagy? Elfelejtetted már, milyen volt, amikor nem aludtál egy évig?”

Nyilván nem felejtette el. Akinek már van két gyereke, kis korkülönbséggel, az nem egy évig, hanem legalább négy évig nem alszik rendesen. De azért az alvásmegvonás nem tarthat vissza egy nőt a gyerekszüléstől.

4 mondat, amit ne mondj egy anyának, aki a harmadik gyerekével várandós

4. “Hallottatok már a fogamzásgátlásról?”

Mindenkit, aki ezt kérdezi egy terhes nőtől, tarkón kéne vágni egy péklapáttal. Ez a kérdés eleve azt feltételezi, hogy nem tudatosan döntött úgy a pár, hogy ennyi gyerekük legyen. Senkinek semmi köze hozzá, hogy ki hány gyereket szül. Egyéni döntés kérdése, amibe senki sem szólhat bele. Ha egy terhes nő jön veled szembe, a leghelyénvalóbb mondat leginkább az, hogy “Gratulálok!”.

Olvass még a terhességről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top