Baba

Pelenkázási útmutató: 5 hasznos tanács kezdő pelenkázóknak

Mire kell figyelni a pelenkacsere során? Mikor kell pelenkázni? Hogy kezdj neki? Ha ezek a kérdések benned is felmerültek, segítünk, íme, a válaszok!

Ha bizonytalan vagy, de szeretnéd jól csinálni, és tökélyre fejleszteni a pelenkacserét, itt egy rövid útmutató, hogy mire figyelj, ha tisztába kell tenned a kicsit.

Pelenkázási útmutató: 5 hasznos tanács kezdő pelenkázóknak

 

Hol pelenkázz?

Először is válaszd ki azt a helyet, ahol pelenkázni fogsz! A legjobb, ha kialakítasz egy pelenkázósarkot, ahol minden szükséges kellék egy helyen van. Nem kell túlgondolni, de arra figyelj, hogy a baba ne tudjon leesni, miközben pelenkázod! Mivel a nagy pelenkahadműveletet úgy kell végezned, hogy közben a kicsik izegnek-mozognak, ezért nemcsak a babád épségét óvod, de a saját dolgodat is megkönnyíted, ha olyan asztalon végzed a cserét, aminek magasított szélei vannak.

Ha nincs pelenkázóasztalod, arra figyelj, hogy a kicsi alá puha takarót, rá pedig törölközőt tegyél! Ha ágyon végzed a pelenkacserét, biztosíts vízhatlan felületet, mert a babák a vetkőztetés során a hirtelen hőmérséklet-változás miatt hamar elkezdenek pisilni.

Mik szükségesek a pelenkázáshoz?

A tiszta pelenkán és a tiszta, puha törölközőn kívül, amit a babád alá teszel, legyen a közeledben a szemetes, ahová a használt pelust dobod! Legyen kéznél a popsitörlő kendő, vagy egy kis tál langyos víz és vatta a tisztálkodásra. Szükséged lesz még popsikrémre, a kipirosodás ellen, és a pelenkakiütésre is szerezz be külön krémet. Végül, de cseppet sem utolsósorban, szerezz be színes, hangot adó játékot, forgót, amit leköti a kicsi figyelmét, és a te dolgod is egyszerűbb lesz. Készíts ki mindent előre, többek között egy váltás tiszta ruhát is magadnak a kisebb-nagyobb balesetek miatt, biztos, ami biztos alapon.

Mikor pelenkázz?

Az újszülöttek a születést követő első 24 órán belül már pisilnek, majd az következő hónapokban átlagban napi 5 pisis pelenkával számolhatsz. A nagydolog babánként változó: van, aki naponta többször, de van, aki hetente 1-szer, 2-szer kakil.

Azt, hogy mikor jött el a pelenkázás ideje, a legegyszerűbben úgy derítheted ki, ha kitapintod, megszagolod a babád pelenkáját. A kicsi legtöbbször sírással jelezni fogja a peluscsere idejét, viszont fontos, hogy te is rendszeresen ellenőrizd a helyzetet! Általános szabályként elmondható, hogy etetés és ébredés után nem sokkal számíthatsz arra, hogy pelenkát kell cserélni.

Hogyan pelenkázz?

Fektesd le a kicsit, tégy alá törölközőt, és indulhat a hadművelet! Lehetőség szerint olyan bodykat szerezz be, amik alulról nyithatóak, így nem kell teljesen levetkőztetni a kicsit, így a megfázás esélye is kisebb. A hőmérséklet-változás miatt gyakori jelenség lehet, hogy a pelenka levétele után beindul a szökőkút, ezért miután kibontottad a pelenkát, a fiúknál érdemes még egy kicsit védőpajzsként ott tartani. Ezután fog össze a kicsi bokáit, emeld fel, és óvatosan húzd ki alóla a pelenkát, amivel a kaki nagy részét is le tudod törölni, de ha nagyobb csomagot rakott a pelenkába, akkor inkább fürdesd meg! A fertőzések elkerülése érdekében alapszabály, hogy a lányoknál mindig elölről hátrafelé és belülről kifelé törlünk, a fiúknál pedig a hímvesszőt és a golyókat is meg kell tisztítani.

Ha már tiszta a porontyod, krémezd be, meleg időben pedig használj hintőport. A hidratáló és magas víztartalmú termékeket kerüld télen, helyettük a piros, száraz bőrre puha, zsíros krémet használj! A körömvirágkrém remek bőrnyugtató, a sheavaj pedig az egyik legjobb hidratáló szer. A paraffin-, pantenol- és lanolin-, valamint a természetes olajtartalmú krémek is jók lehetnek a babáknak.

Ha bekrémezted, fog össze újra a bokájánál a kis lábait és emeld meg a csípőjét, majd tedd alá a szétnyitott pelenkát! Ha eldobható pelenkát használsz, könnyű dolgod lesz, mert látni fogod a csomagoláson, miként kell ráadni. Mielőtt visszacsomagolnád a kicsit, fontos, hogy a fiúknál a hímvesszőt mindig lefelé irányítsd! Végül derékmagasságban rögzítsd a pelenkát, és teszteld, hogy tudja-e mozgatni a lábait, és az ujjad befér-e a hasa és a pelenka közé: ha szoros, állíts a pelenkán!

Eldobható vagy mosható pelenka?

Ha nem tudod, hogy melyik a jó választás, érdemes a következőket mérlegelned, mielőtt döntesz. Az eldobható pelenka azért lehet jó választás, mert sokkal jobb a nedvszívó képessége, mint a moshatónak, higiénikusabb és komfortosabb: nem irritálja a kicsi érzékeny bőrét, ami a mosható változatoknál nem feltétlen mondható el. Ha megfelelő méretet választottál, akkor az eldobható pelenka nem fog szivárogni sem, és felhelyezni is nagyon egyszerű, ami nemcsak a pelenkázás folyamatát könnyíti meg, hanem az idegrendszeredet is kíméli.

 

Olvass még a babázásról és az anyaságról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top