nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Baba
Milyen a jó pelenka?

Milyen a jó pelenka?

Az újdonsült szülők számára kikerülhetetlen dilemma, hogy milyen pelenkát válasszanak. Ráadásul az, hogy épp melyik  a legmegfelelőbb a babának, életkoronként is változhat. Lássuk, mitől jó egy pelenka, és mire kell ügyelnünk a megfelelő darab kiválasztásánál.
NLCafé
f Ajánlom

A megfelelő méret kiválasztásában a baba súlya és testalkata játszik fő szerepet. Minden pelenka csomagolásán találhatsz információt arról, hogy milyen súlyhatárokon belül hordható. Ha a baba pocakja körül mély barázdák láthatóak a pelenkán, akkor túl szoros a számára. A rögzítő fülek elhelyezkedéséből is következtethetünk: ha felhelyezés után oldalt helyezkednek el, akkor a pelenka kicsi a babánkra, ha szinte összeérnek, akkor valószínűleg túlságosan nagy.

Milyen a jó pelenka?

 

Kényelmi szempontok

A jó méretű pelus nem csúszik le a gyermekről, nem mozdul el viselés közben, ugyanakkor sehol nem vág be, nem hagy nyomot, mély barázdát a baba bőrén. Lényegében mindegy, hogy a pelenka ragasztócsíkja elasztikus vagy a hátrésze gumírozott, esetleg mindkettő. A lényeg, hogy a derék tájékán rugalmas, állítható legyen. Jó tudnod, hogy nem célszerű megvárni, míg babád eléri a pelenkán feltüntetett felső súlyhatárt, mert viselése a középső tartományban igazán kényelmes és ideális a baba számára.

Légáteresztő és nedvszívó képesség

A jó pelenka magába szívja a nedvességet és szárazon tartja a baba bőrét. Azaz anyaga belül puha, kívül jól szigetelő, ugyanakkor jó légáteresztő. Kerüld a tapintásra is zörgős, merev hatású pelusokat, mert ezek többnyire nem túl jó légáteresztő tulajdonságúak és könnyen bőrpírt, bőrirritációt okozhatnak. Különösen a nagyobbacska fiúk esetében fontos, hogy a nedvszívó felület kellően hosszú és széles legyen, különben bizonyos helyzetekben nem képes teljes mértékben elnyelni a nedvességet és a vizelet vagy a hígabb széklet oldalt kicsorog belőle.

Összességében megállapíthatjuk, hogy ha a pelus nem ázik ki, soha vagy csak nagyon ritkán fordulnak elő “balesetek”, viselése közben pedig nem pirosodikvagy árkosodik ki a babád bőre, akkor megtaláltad a számára megfelelőt. 

 

Olvass többet a babázásról és az anyaságról az NLCafén:

Megosztás Facebookon