Baba

Hány pelenkát használ el a baba? (X)

Ha kisgyermek érkezik a családba, nagy az öröm. Csillogó szemek, rózsás arc, megannyi kétség, öröm és izgalom. Eszik-e eleget, miért nem alszik, melege van-e, fáj-e a pocakja? Minden szülő a legjobbat akarja a babának, de a hétköznapokat beárnyékolhatja az anyagi terhek miatti aggodalom.

Ha csak a legszükségesebbeket válogattuk össze a kicsinek, akkor is hat számjegyű összegek jöhetnek ki, és a napi szükségletek jó darabig velünk lesznek: pelenkára és törlőkendőre biztosan szükség lesz, a kisgyermekes családoknál ez az egyik legnagyobb teher. Pelenkából nagyon sok fogy, ha egymás mögé tennénk, hogy gyermekünk hány darabot fogyaszt el, akkor valószínűleg meglepődnénk a gigantikus számon.


Nincs pontos rendelkezésre álló adat, de több ezer eldobható pelenkát is elfogyaszthat egy csecsemő. Gyorsan fogyó kellék, amely a kukában végzi, hacsak nem tér át valaki a mosható verzióra, vagy nem vet be egyéb trükköket.

Vannak különleges helyzetek is, amikre szinte lehetetlen felkészülni: ilyen, ha egyszerre több baba érkezik, ha valamelyik szülő elveszíti a munkáját. Az élet sokféle váratlan fordulatot hozhat. A szegénység első pillantásra nem is mindig látható, van olyan holmi, ami sokunk számára teljesen hétköznapi, másoknak azonban nehéz életkörülményeik miatt elérhetetlenné válik.

Ilyen a pelenka is, amely több ezer forintos állandó kiadást jelent, amíg a baba pelenkás korú. Jól jön a segítség ilyenkor. A dm hét éve szervezte meg először az Együtt a babákért programot, s támogatta pelenkával a rászoruló családokat, így a szülők az erre szánt összeget másra, életszínvonaluk növelésére fordíthatták. A dm jelképes keresztapai szerepet vállalva azóta minden évben 260 családnak biztosít fél évre elegendő pelenkát. Az első támogatottak mára már az iskolapadot koptatják.

A program nagyon népszerű a családok körében, a dm együttműködő partnere a Magyar Katolikus Karitász, a szervezet segít a rászoruló családok kiválasztásában és a pelenkák eljuttatásában, hogy a babás hétköznapok gondtalanabbul telhessenek.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top