Baba

Mi tehetsz, ha nincs elég tejed a szoptatáshoz?

Mielőtt kétségbe esnénk, nem árt tudni, hogy a legtöbb nő képes a szoptatásra, tehát tejtermelésre is, azonban a mai rohanó élettempó sokat ront ezen az arányon. Nézzük, mit tehetünk, hogy legyen elég tejünk!

Alapvető szabály, hogy változatos, vitaminban gazdag étrendet állítsunk össze magunknak. Kerüljük a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételeket és részesítsük előnyben a friss hozzávalókat és az élénkzöld színű zöldségeket a főzéskor. A tejes ételek, mint amilyen a joghurt, a túró, a sajt és a madártej is kedvezhet a szoptató édesanya tejtermelésének, azonban a tejtermékeket módjával fogyasszuk.

Mi tehetsz, ha nincs elég tejed a szoptatáshoz?

Tejserkentő ételek

A magvak közül válasszuk a diót, a kesudiót és a mandulát, amelyek kedvezően befolyásolják az anyatej összetételét és serkentik a tejtermelést is. Nemcsak tejserkentő, de finom csemege is lehet az apróra vágott tökmag mézzel, amiből napi 1-2 marék elegendő mennyiséget jelenthet.
Ugyan a szoptatás ideje alatt általában fogyás tapasztalható, de ha minket valamiért ez a jelenség mégis elkerül, a diétát feltétlen a szoptatás utánra hagyjuk!

Tejserkentő italok

Először is fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk! Nemcsak a túl kevés, de a túl sok folyadék sem használ a tejtermelésnek. A gyógyteák közül a citromfű tea íze a legkellemesebb, és nemcsak tejfakasztásra, de az idegeink nyugtatására is kiváló. Az édesköményből nemcsak teát, hanem levest is főzhetünk, ami amellett, hogy serkenti a tejtermelést, méregtelenítő hatással is bír. Az ánizs a tejfakasztó tulajdonsága mellett, görcsoldó, antibakteriális és emésztést elősegítő hatásáról is ismert.

A folyadék egy részét levesekkel is pótolhatjuk, azonban igyekezzünk az adalékanyag-mentes, természetes, és friss összetevőkből készült leveseket beépíteni az étrendünkbe, ugyanis ezekekkel tehetünk a legjobbat saját magunknak és a babánknak is.
A gyógyteák és a levesek után egy kakukktojásnak tűnő tipp a végére: ha nem ódzkodunk az ízétől az alkoholmentes malátasör magas B-vitamin tartalma és antioxidáns hatása miatt jótékonyan hathat a szoptatás idején.

Tanuljunk meg pihenni!

Étkezhetünk a legegészségesebben, ihatunk bármilyen gyógyteát, de ha nem pihenünk eleget, akkor jó eséllyel csökkenni fog az anyatej mennyisége. Ne legyen kifogás az, hogy sok a tennivalónk: mindig szánjunk időt magunkra és a pihenésre, ha szükségét érezzük, nappal is aludjunk 1-2 órát, máskülönben könnyen előfordulhat, hogy a mosás-főzés-vasalás Bermuda -háromszögében kevés lesz a tejünk.

 

Még több szoptatás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top