Baba

A kisgyermekek táplálásának 7+1 alapszabálya

Amíg a baba anyatejen él, jóval kevesebb gondja van az édesanyának az etetéssel – bár ez az időszak is rejtegethet buktatókat. Az igazi dilemmák akkor jönnek elő, amikor elkezdődik a hozzátáplálás időszaka, és az anya előtt ezek a húsba vágó kérdések tornyosulnak fel: hogyan, mit, mikor és mennyit adjon enni a gyereknek? Ha szeretnéd, hogy a te gyereked jó evő legyen, és minél kevesebb probléma legyen az etetéssel, az alábbi aranyszabályokat érdemes betartanod.
A kisgyermekek táplálásának 7+1 alapszabálya

1. Kövesd a hozzátáplálási rendet!

A hivatalos ajánlások szerint egy babának féléves koráig az anyatejen kívül semmi másra nincs szükséges, sőt vannak, akik szoptatásra biztatják az anyákat egy-, sőt akár hároméves korig is. Bármilyen hosszú időszakot is választunk, előbb-utóbb meg kell kezdeni a hozzátáplálást – tápszeres babáknál leghamarabb 4 hónaposan, anyatejes babáknál pedig hat hónapos korban. A hozzátáplálás során tulajdonképpen átállítjuk a baba emésztőrendszerét, étkezési szokásait, és egyáltalán nem mindegy, hogy ez milyen elvek szerint zajlik, hiszen a kicsik szervezete ekkor még egyes ételféleségek befogadására nem áll készen. Hozzáértő szakemberek pontosan kidolgozták, hogy melyik életszakaszban milyen ételekkel lehet már megkínálni a babákat, és ezt úgynevezett hozzátáplálási táblázatba is foglalták. Sok gondot levesz a válladról, ha nem saját kútfőből próbálod kitalálni, mikor mit adhatsz a kicsinek, hanem követed a táblázatban foglalt hozzátáplálási ajánlásokat.

2. Ne okozz szorongást az elvárásaiddal!

A baba étvágya, evése központi kérdés minden édesanyánál, hiszen mindannyian azt szeretnék, hogy egészségesen, jó ütemben fejlődjön a gyermekük, és ennek egyik alapfeltétele a megfelelő táplálkozás. Néha ezért az anyák abba a hibába esnek, hogy tudatosan vagy tudat alatt elvárásokat támasztanak a kicsivel szemben: akkor elégedettek magukkal és a babával is, ha az meghatározott mennyiségű ételt megeszik. Az ilyen elvárások szorongást okoznak a gyermeknek, aki vagy megpróbál megfelelni nekik, és nem a saját szervezetének igényei szerint eszik, vagy ellenállóvá válik, válogatni kezd, elutasítja az ételt. Egyik eset sem jó, és hosszú távon káros hatással van a gyermek fizikai és lelki fejlődésére is. Ezért azt tanácsoljuk, hogy ne elvárásokat támassz, hanem bízz magadban és a gyermek ösztöneiben, és higgy abban, hogy ő – ha egészséges – pontosan érzi, mennyi ételre van szüksége. Ha azt jelzi, elég volt, akkor ne tukmáld tovább.

3. Ne hallgass az aggodalmaskodókra!

Ingyen tanácsot osztogatni mindenki szeret, pláne ha gyermeknevelésről van szó. A rokonság, szomszédok, ismerősök mellett ráadásul minden anya nagy dózisban kapja a tuti tippeket a médiából is: mindenki tévedhetetlenül tudja a te gyerekedről, hogy mikor mit és mennyit kell ennie. Így aztán nem csoda, ha az anya összezavarodik a sok, egymásnak ellentmondó okosságtól, és maga is szorongóvá, aggodalmaskodóvá válik a gyermeke egészségével, táplálkozásával kapcsolatban. Az édesanya szorongásait viszont hajszálpontosan megérzi a gyermek, és rá is átragadnak ezek, ami viszont a már korábban is említett étkezési és viselkedési problémákat válhatja ki. Éppen ezért próbáld meg függetleníteni magad ezektől a kéretlen jó tanácsoktól, és mentesítsd magad a felesleges szorongásoktól. Ennek legjobb módja, ha megbízható szakembert – gyermekorvost, táplálkozási szakértőt, védőnőt – találsz magadnak, akinek a javaslatait elfogadod és követed.

4. Fokozatosság – egyszerre csak egy ételt vezess be!

A gyermek táplálásának egyik legfontosabb alapelve a fokozatosság. Az anyatejes időszak után lassan, kíméletesen kell bevezetni a hozzátáplálási táblázat szerint ez egyes ételféleségeket. Fontos, hogy egyszerre csak egy új étellel ismertesd meg a babát, és abból is kóstolónyi mennyiséget adj neki, hogy hozzászokhasson az új ízhez, az étel szokatlan állagához. Legjobb, ha valamelyik már bevezetett ételhez kevered először hozzá az új “fogást”.

A kisgyermekek táplálásának 7+1 alapszabálya

5. Gyümölccsel csak délelőtt próbálkozz!

Praktikus dolog, ha gyümölcsöket nem délután, illetve lefekvés előtt adsz a gyerekednek. Ezektől ugyanis könnyebben megfájdulhat a hasa, rosszul alszik majd, másnap pedig nyűgös és étvágytalan lesz. Gyümölccsel inkább délelőtt próbálkozz, délutánra pedig hagyd a párolt zöldségféléket.

6. A nassolás már pici korban sem tesz jót

Annyira imádni valók a kisbabák, amikor a markukba fognak valami harapnivalót, és majszolni kezdik, igaz? Viszont ha folyton van valami rágcsálnivaló a közelükben, és ezt ki is használják, akkor az már nassolás, ami bármilyen cuki látvány is, egy cseppet sem tesz jót. Egyrészt a megszokott étkezések közötti nasi rombolja az étvágyat, másrészt pedig rendszertelenségre, válogatósságra szoktat, és ez hosszú távon meg fogja nehezíteni a te dolgodat is, és a gyermek egészségére is károsan hat. Nassolás alatt egyébként nem csak a szilárd ételek rágcsálását kell értenünk: az állandó teaivás is például ugyanazt a nem kívánt hatást váltja ki, mint a nasik, és rombolja az étvágyat.

7. Külön főzz neki!

Sok anyának nem egyértelmű az, hogy a kisgyereknek külön kell főzni, és nem kaphatják ugyanazt az ételt, amit a felnőttek. Általában időt akarnak megspórolni az anyukák azzal, hogy az egész család számára ugyanazt főzik, de ez a kicsiknek hosszú távon nem használ: az ő emésztőrendszerük, táplálkozási igényeik egészen mások, mint a nagyobb gyerekeké vagy a felnőtteké. Például ami nekünk ízlik, az egy gyerek számára egyáltalán nem biztos, hogy finom, és valószínűleg nem is tesz jót neki: a felnőtteknek szánt ételek többsége túl fűszeres, sós, cukros vagy zsíros nekik, és káros az emésztésükre, étvágyukra nézve. Például a családi asztalra kitett felvágottakban – amiből sokan kínálják meg a pici gyereküket is – nagyon sok a só, ami árt a kicsiknek és rossz étkezési szokások és ízlés kialakulásához vezet, míg más ételekben a hozzáadott cukortartalom magas, ami szintén káros a babák szervezetének. Hozzáadott cukrot egyébként 3 éves korig egyáltalán nem kéne kapnia a gyermeknek.

+1 Altass időben és tartsd napirendet!

A jó étvágy alappillére a kiszámítható napirend és a stresszmentes környezet. A rendszeres napi rutin megnyugtatja a babát, biztonságérzetet kölcsönöz neki, a nyugodt gyermek pedig jobb étvágyú. Ezzel szemben az állandóan változó környezet és napirend zaklatottságot vált ki belőlük, és az emiatt szorongó kicsik elutasítóbbak lesznek az ételekkel, és jóval több gondjuk akad velük a mamájuknak is. Éppen ezért az egyik legfontosabb tanácsunk a babák táplálásával kapcsolatban az, hogy tarts kiszámítható napirendet, fektesd le időben, és lehetőleg mindig ugyanakkor a kicsit – és akkor a kedve, az emésztése és az étvágya is megfelelő lesz!

 

Még több babaegészség az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top