Baba

Ezért jó, ha van dúlád!

A dúla olyan női segítő, aki szebbé, meghittebbé és egyszerűbbé teheti a várandósság idejét, a szülést és az azt követő időszakot. Segítségével könnyebb lehet a szülés, és a szülés utáni depresszió kialakulásának esélye is kisebb!

A dúla görög eredetű szó, szószerinti jelentése segítő asszonytárs. A dúla rendelkezik szülési tapasztalattal, és nemcsak hasznos tanácsokkal lát el a szüléstől a pelenkázáson át az etetésig, de érzelmileg is segíthet könnyebbé és szebbé tenni a szülés előtti és utáni időszakot, valamint gyermeked világra jövetelét.

Ezért jó, ha van dúlád!

 

Ki a dúla, és miért jó, ha van dúlád?

A dúla egy személyes női segítő, aki maga is átélte már a szülést, pontosan tudja, hogy mivel jár, ismeri annak természetét.  A központban a szülés, születés, te és a babád van, és nemcsak a várandósság idején, hanem a vajúdáskor is melletted van. Tudja, hogy milyen érzelmi folyamatokon mész keresztül, és segít megbirkózni a számodra nehéz feladatokkal, miközben megerősíti az anyaságodba vetett hited.

A dúla nemcsak a te, de a párod segítségére is lehet, konkrét tanácsokkal, objektív iránymutatással, fizikai segítséggel, így hatalmas terhet vehet le a vállatokról. Fontos, hogy a dúla nem dönt helyetted, de segít abban, hogy a szükséges információk a rendelkezésedre álljanak ahhoz, hogy a számodra legjobb döntéseket meghozhasd. Ha nem tudod, hogy fogd a babád, vagy nem ismered a pelenkázás folyamatát, bátran megkérdezheted tőle, segíteni fog, ítélkezés nélkül. A dúla átsegít az érzelmileg megterhelő időszakokon, a várandósság idején és a szülés alatt, valamint az azt követő időszakban is.

Szebb várandósság, könnyebb szülés

A dúla intézményét az 1980-as években vezette be az USA-ban dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász és neonatológus professzor, miután megfigyelt több, mint kétezer szülést. Két kontrollcsoportban folytak a megfigyelések, az egyikben dúla segédkezett a szülés előtt, alatt és után, a másik hagyományos, dúla nélküli csoport volt. A dúlás szüléseknél a szülés ideje lerövidült, kevesebb érzéstelenítőre volt szükség, és a szülést követően könnyebben teremtettek kapcsolatot az anyák a kicsikkel. Kevesebb volt a szoptatási probléma, és az anyák közötti depresszív hajlam is ritkábban fordult elő.

Fontos, hogy a dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt, sem a védőnőt, de a kórházban elősegíti a kommunikációt közted és a kórházi személyzet között, ami hatalmas segítség lehet azokban az órákban, amikor elveszettnek, kimerültnek érzed magad, és bátorításra, támogatásra szorulsz. A dúlával megbeszélheted az aggodalmaidat, bármikor kérhetsz tőle segítséget, nem ítélkezik. Egy jó dúla olyan, mint egy igazi, támogató barát és gondoskodó anya egyben.

 

Olvass többet a babázásról és az anyaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top