Baba

10 dolog, amiben apa jobb mindenkinél!

Mi, anyák, szeretjük azt gondolni, hogy mindig mindent jobban tudunk, mint mások. Mi adtunk életet ennek a gyereknek, vele vagyunk napi 24 órában – egyértelmű hát, hogy mi vagyunk a legjobbak, ha altatni, etetni, öltöztetni és szórakoztatni kell. Itt az idő azonban, hogy végre bevalljuk: bizony vannak dolgok, amiket apa jobban tud.

1. Apa jobb Télapó

Itt nincs helye vitának – lehet anya bármilyen mély hangú, szőrös és jobb színésznő, mint Blaha Lujza volt egykoron: vannak szerepek, ahol csak a férfiak tudnak brillírozni.

 

2. Apa erősebb

Nem mintha anya öle ne lenne tökéletes kuckó – de ha hosszan kell ringatni, cipelni a gyermeket, akkor bizony apa az a biztos bástya, akire számítani lehet. Legyen szó hasfájós újszülöttről vagy nyakba kéredzkedő fáradt kétévesről – az biztos, hogy apa jobban bírja a fizikai gyűrődést, mint anya. Ez nem kérdés.

 

10 dolog, amiben apa jobb mindenkinél!3. Apa magasabbra tud dobni

Ez már csak azért is igaz, mert az anyák csak egészen ritkán dobják fel a gyerekeket a magasba. A nők többsége eleve béna a labdajátékokban, és akit egyszer már hívtak lyukas kezűnek, az nem a pár hónapos csecsemőn akar majd gyakorolni. Meg aztán valljuk be egymás között, ez az egész dobálás még látványnak is rémes. Mivel azonban a csemete és az apuka is nagyon élvezik – a legjobb megoldás, ha oda sem nézünk.

 

4. Apa jobban labdázik

Igen, tudom, vannak kézilabdázó és focista nők is – de a labdajáték akkor is férfias sport marad, amit egyetlen hím se szeret átadni az asszonynak. A családok többségében ezért apa az, aki megveszi az első labdát, és fáradhatatlanul gurítja, dobja, rúgja a gyereknek. Mivel a szakemberek szerint ez a világ egyik legjobb fejlesztő játéka – örüljünk neki!

 

5. Apa mindig igent mond

Az apák valahogy sokkal gyanútlanabbak. Amikor felteszi a gyerek a kérdést, hogy szabad-e gyurmázni, kardozni, gőtéket nevelni a fürdőkádban, hajlamosak automatikusan igent mondani – mert egyáltalán nem gondolják végig, hogy ez mennyi mocsokkal, takarítással, munkával és sírással jár majd a végén. Persze ez nem mindig baj – hiszen mi, anyák, meg általában túl óvatosak vagyunk, és a kelleténél is gyakrabban mondunk nemet.

 

6. Apa vadabb

Az anyák azt szeretik, ha a gyerekek valami csendeset, kézműveskedőset és okosítósat játszanak. Az apukák viszont egészen másként gondolkodnak a mókáról – így hajlamosak csatatérré változtatni a lakást, felforgatva a bútorokat és konfettivel szórva fel a lakást. Lehet, hogy a mi véleményünk szerint ez rettenetes, de mielőtt leordítjuk mindenki fejét, nézzünk rá a gyerekek felhevült és vidám arcára, és legyünk néha nagylelkűek.

 

7. Apa előrelátóbb

Az anyukák számára természetes, hogy kiszolgálják a gyerekeiket. Képesek még a tini “szomjas vagyok” felkiáltására is felpattanni. Apa azonban már a hatévesnek is csak annyit fog mondani: tudod, hol a pohár, tudod, hol a víz, mi a gond? De akkor sem fog rohanni, ha üvöltést hall a gyerekszobából, vagy segélykiáltásokat a kertből. Állításuk szerint ennek oka nem lustaság, és nem is az, hogy éppen meccset néznek. El fogják magyarázni, hogy mindez csupán előrelátás, hiszen nincs is rosszabb, mint egy önállótlan, elkényeztetett csemete, aki mögött állandóan ott lihegnek a szülei, hogy megoldják helyette a gondokat. És ebben bizony igazat kell neki adnunk.

 

 Kapcsolódó cikkeink:

8. Apa lazább

Apa számára nem fontos, hogy óraműpontossággal menjenek a dolgok – hiába magyarázzuk nekik, hogy a gyerek számára fontos a kiszámítható napirend. Ha rá van bízva az esti rutin, az biztos, hogy később kerül ágyba a gyerek, de valószínű, hogy kimarad néhány nagyon fontos sarokköve is az esti rutinnak, mint a fürdetés, a fogmosás, esetleg a vacsora is. Ha a gyerek életben van, mi pedig jól szórakoztunk a kimenőnk ideje alatt, a legjobb, ha fátylat borítunk a szabályszegésre.

 

9. Apa bátrabb

Míg az anyukák kategorikusan megtiltják a gyerekeiknek, hogy felmásszanak a magasabb mászókára vagy a veszélyesnek tűnő fára, az apák még bakot is tartanak. Ez a kalandvágy persze nem marad következmények nélkül: a hazatérő gyereksereg tagadhatatlanul koszosabb, több a szakadt ruha, és bizony horzsolásból is akad pár új. De végül tényleg ügyesebbek lesznek.

 

10. Apa segít anyának is

Mert megmutatja, hogy másként is lehet csinálni a dolgokat, mint ahogyan azt az okos babakönyvek, a barátnőink és a fejünkben élő elérhetetlen tökély diktálják. Valójában felszabadító érzés megtapasztalni, hogy többféle módon is lehet boldog, egészséges és okos gyereket nevelni.

 

Macaronnal borított kötény, teáskannákkal díszített táska… Rendelj egyedi, nyomott mintás ruhákat csak a Nők Lapja Cafén!

pólóbiznisz keretesek

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top