Baba

A tipegők fejlődése és a válogatósság (X)

Az élet első 3 éve kiemelkedő jelentőségű az immunrendszer fejlődésében. Ebben az időszakban a tipegő immunrendszere folyamatosan fejlődik és adaptálódik, miközben a külső környezet hatásaira adott válaszok megtanítják a szervezetet arra, hogyan védekezzen bizonyos fertőzésekkel szemben. Szülőként ezt a korának megfelelő, kiegyensúlyozott étrenddel és megfelelő tápanyagbevitellel támogathatjuk.


Egyéves kor után azonban a tipegők gyakran elkezdenek válogatni az ételek között.

Gyakran megfigyelheted, hogy amint találsz egy ételt, amelyet a baba megszeret, pár nap elteltével már el is utasítja azt. Ez teljesen természetes tipegőkorban, így az étkezések igazi megpróbáltatásokká válhatnak, főleg, amikor a baba éppen válogatós kedvében van.

·         Bátorítsd gyermeked az új ízek megkóstolására!

·         Ütemezd úgy az étkezéseket, hogy gyermeked éhes legyen. Célszerű napi 5 étkezést kialakítani a közös napirendetekben.

·         Engedd, hogy a tipegőd a saját tempójában egyen, és ne ragaszkodj hozzá, hogy mindent megegyen a tányérjáról.

·         Próbáld meg az ételt színes gyümölcsökkel vagy zöldségekkel dekorálni, így még kívánatosabbá válhat a baba számára.

·         Étkezz gyermekeddel együtt az asztalnál, és próbáld meg ugyanazt az ételt enni, amit ő is eszik.

·         Ne add fel rögtön, ha a baba egy adott ételt elutasít. Az is előfordulhat, hogy 15 alkalommal kell próbálkoznod ahhoz, hogy megszeressen egy ételt.

·         Ügyelj rá, hogy evés közben a környezet legyen nyugodt, így gyermeked tud az evésre figyelni – például kapcsoljátok ki a tévét! Soha ne legyen játék az étkezőasztalon, ne keverjétek össze az étkezést a játékkal.

·         Kerüld az édességgel való jutalmazást.

Válogatós gyermek mellett nehéz a kiegyensúlyozott étrend biztosítása, ebben nyújthatnak segítséget a gyerekitalok. A szakemberek egészen 3 éves korig napi 500 ml tejalapú táplálékot javasolnak. A gyerekitalok a vegyes, kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulhatnak az 1–3 évesek számára szükséges napi vitaminmennyiség biztosításához.

A tartalmat a Milumil-termékek forgalmazója, a Numil Kft. szponzorálta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top