Baba

Tudod, hány órád van magadra anyaként?

Nem akarjuk szítani a feszültséget, de a kutatók szerint az anyáknak sokkal kevesebb idejük van magukra, mint az apáknak.

Távol álljon tőlem, hogy bárkit az apák ellen akarjak hergelni, nincs senkinek semmi baja a férfiakkal, de hát a tudomány, az tudomány, és ha már a kutatók is azt mondják, hogy az anyáknak fele annyi idejük van a pihenésre, mint az apáknak, akkor arra oda kell figyelni.

Főleg a baba- és totyogókorban lévő gyerekek anyái rohannak öles léptekkel a kiégés felé egy tanulmány szerint. Nem meglepő módon azt találták, hogy az anyák több időt töltenek a gyerekek körüli teendőkkel és házimunkával, mint az apák, és hogy az apák a szabadnapokon többet tudnak pihenni, mint az anyák. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy egy anyának kevesebb mint egy órája van átlagosan naponta arra, hogy lazítson, míg az apáknak ugyanebből a relaxációs időből 101 perc jut minden nap – persze egyik sem egyhuzamban, hanem elosztva a nap folyamán.

anya apa pihenés

Képünk illusztráció – Forrás: iStock

Ha ez még nem lenne elég, egy másik tanulmány arra derített fényt, hogy az anyák a multitasking miatt heti 10 órával többet dolgoznak átlagosan, mint az apák, emiatt stresszesebbek, több negatív érzésük van, és nehezebben egyeztetik össze a munka-család területeket az életükben.

Természetesen nem kell fellázadni az apák ellen, inkább csak arra hívják fel a figyelmet ezek a tanulmányok, hogy családon belül sokkal átgondoltabban és egyenlőbben kell elosztani a feladatokat az apák és anyák között, ha nem akarjuk, hogy felmosórongy legyen az anyákból hosszú távon.

A változás már elkezdődött, a mostani, fiatal apák már háromszor annyi időt töltenek a gyerekeikkel, mint két generációval ezelőtti társaik, de még mindig az anyák vállán van a feladatok többsége a gyerekek körül. A család érdeke is az, hogy az anyák kipihentebbek legyenek, itt az ideje a tudatos feladatmegosztásnak. Az anyáknak meg kell tanulniuk, hogyan adják ki a kezükből a gyerek körüli teendőket, az apáknak pedig szakítaniuk kell a sztereotípiákkal, hogy a nő feladata a háztartás és gyereknevelés. Még két generáció felnő, és talán meg is valósul az egyenlő feladatmegosztás a családokon belül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top