Baba

Ne hívd randinak, ha két gyerek barátkozik!

Amikor két ellenkező nemű kicsi gyerek barátkozik egymással, akkor a szülők gyakran elkezdik mondogatni, hogy ebből még házasság lesz.

Mindenki tudja, hogy ez csak vicc, de a gyerek nincs ezzel tisztában, nem érti, miért gúnyolódnak rajta a felnőttek. A kisgyerekek nem romantikusan szeretik egymást, azt sem tudják, mi az, csak barátkoznak. Dr. Dana Dorman pszichoterapeuta határozottan ellenzi, hogy így romantizálják a gyerekek barátságait a szülők.

Bár a szülők szándékai általában ártatlanok, mégsem jó, ha két gyerek között párkapcsolattal viccelődnek. A kisgyerekek nem értik ezt a fajta humort, és esetleg úgy fordíthatják le magukban, mintha valami miatt szégyenkezniük kellene.

barátság gyereknevelés tanács

Képünk illusztráció – Forrás: Pixabay

A szakember szerint ez leginkább ötéves kortól jelent problémát, mert onnantól a gyerekek már elkezdik mélységeiben értelmezni az elhangzott mondatokat. Ha azt mondod egy ötéves fiúnak például, hogy a lánybarátja a kis felesége vagy nője, akkor már érti, mire célzol. Ez akár a jövőbeli párkapcsolataira vagy kapcsolatteremtésére is káros hatással lehet.

De azért nem kell kétségbeesni, ha mégis előfordult már, hogy házassággal ugrattad a gyereket, mert ellenkező nemű barátja volt – nyugtat meg a pszichoterapeuta mindenkit. A legtöbb esetben a gyerekek a hangnemből értik, hogy most viccelődés történik, és nem állnak meg tőle a fejlődésben. Ám ez az a téma, amiből nem érdemes tréfát csinálni, mert a vége az is lehet, hogy gúnyolódásnak fogja fel a gyerek, aztán kamaszkorában nem fogja elmondani, ha tényleg tetszik neki valaki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top