Baba

Ezért akarod megzabálni a babádat a tudósok szerint

Mondtad már azt, hogy annyira cuki a babád, hogy mindjárt megzabálod? Megvan annak az oka, hogy miért akarjuk megenni a gyerekeinket a túláradó szeretet közben.

Morbidan hangzik, ha belegondolsz, hogy egy anya meg akarja enni a gyerekét, de a tudósok utánajártak, hogy miért pont azt mondjuk, hogy „megzabállak, annyira cuki vagy”.

A babák úgy születnek, hogy a felnőttek szeressék őket. Minden csupa cukiság rajtuk, leginkább azért, hogy a szüleik akarjanak gondoskodni róluk. A Yale Egyetem tanulmánya arra kereste a választ, hogy ez a túlcsorduló cukiság miért vált ki olyan agresszióra utaló magatartást, mint a „megzabálás”.

A kutatásban résztvevőknek annyira cuki babákról mutattak képeket, hogy a pozitív érzelmek elárasszák őket. Ahogy várták, a felnőtteknél a legcukibb babáknál megjelent az agresszió, meg akarták csipkedni a babák arcát vagy épp meg akarták zabálni őket.

baba kutatás agresszió

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Daria Shevtsova

Amikor elviselhetetlen cukisággal találkozol, akkor erőteljes pozitív reakció indul el az agyban. Ezek az érzelmek túlterhelhetnek, és erőszakos impulzust generálnak.

– nyilatkozta Oriana Aragon, a kutatás vezető pszichológusa.

Amikor pedig túlterhelődünk az érzelmektől, az stresszes – legyenek akár negatívak, akár pozitívak. Ezért leszünk pozitívan agresszívak verbálisan, mert ösztönösen csökkenteni akarjuk a stresszt. Tulajdonképpen csak annyi történik, hogy a túláradó pozitív érzelmet az ellentettjével próbáljuk egyensúlyba hozni.

Nem kell megijedni ebben az esetben az agresszió szótól, mert szó sincs arról, hogy bárki ártani akarna a babájának. Sőt kifejezetten jót teszünk magunknak ezzel a pozitív agresszióval: a tanulmányból kiderül, hogy azok a szülők sokkal könnyebben kezelik akár a negatív, akár a pozitív érzelemkilengéseket, akik használják ezt az eszközt a stressz csökkentésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top