Baba

5 dolog, ami miatt feltétlenül szükség van az apákra a szülőszobán

Szerencsére egy generáció alatt nagyot fordult a világ, már ami az apás szüléseket illeti. Nem csak, hogy a leendő édesapák szeretnének ott lenni gyermekük születésének pillanatában, hanem ezt a kórházak is lehetővé tették számukra. Van 5 dolog, ami miatt szinte elengedhetetlen a jelenlétük.

Egy kisbaba érkezésének pillanata az élet legcsodálatosabb és egyben legnehezebb pillanata is. A leendő szülők hihetetlen érzelmi hullámvasútra kerülnek a születés előtti órákban: félelmek, aggodalom, várakozás és öröm. Az édesapák legfontosabb feladata ilyenkor a jelenlét. Hogy megnyugtassák, biztassák és támogassák a vajúdó párjukat.

Minden áron együtt?

Az, hogy a leendő édesapa is bent legyen a szülésen egy közös döntés eredménye kell hogy legyen. Ha bármelyik fél is ódzkodik tőle, akkor ne erőltessük. Viszont ha eldőlt a kérdés, hogy apás szülés elébe nézünk, érdemes eljárni egy szülés-előkészítő tanfolyamra, hogy tisztában legyünk azzal, mi is vár ránk odabent. Itt ugyanis azt is megtanítják, miben tud a partner támogatást adni párjának szülés közben.

Masszázs és légzéstechnika

Sok mindenben lehet hasznos a kispapa vajúdás közben a szülőszobán. A legtöbb nő tutira elfelejti élesben az összes légzéstechnikát, amit az elmúlt fél évben unalomig begyakorolt. Ilyenkor jön jól párja, aki erre kedvesen figyelmezteti.
A másik lényeges pont pedig a derékmasszázs, ami szinte életmentő lehet egy-egy fájás megindulásakor.

Lágy zene és a megfelelő testhelyzet

Persze a legjobb ha a kismama előre kiválasztja azokat a zeneszámokat, vagy zenei stílust, ami megnyugtatja, ellazítja és semmi esetre sem idegesíti fel szülés közben. A leendő édesapa pedig a kívánságnak megfelelően tudja kezelni a zenelejátszó eszközt.
Ha olyan vajúdószobában vagyunk, ahol többféle lehetőség is van, akkor az édesapa segíthet párjának megtalálni az éppen aktuálisan elviselhető testhelyzetet: lehet ez egy ülőfürdő, gumilabda, térdelés, vagy kapaszkodva gerincnyújtás is.

Kapcsolattartó

A szülőszobán fontos, hogy az apa közvetítse párja kívánságait vagy szükségleteit a kórházban dolgozóknak, illetve a szülést vezető orvosnak. Nyugodtan és idegeskedés nélkül kell tudni kezelni a problémákat, racionálisan a vajúdó kismama kívánságait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top