Baba

Ebben a faluban tilos szülni

És nem ez az egyetlen fura tilalom...

A Ghána déli részén található Mafi Dove faluban mintegy 5000 ember él, ám szinte egyikük sem itt született. A településen ugyanis tabunak számít a szülés, mivel a helyiek úgy tartják, az isteneik azt megtiltották nekik. A várandós nőket szomszédos falvakba viszik, hogy ott hozzák világra gyermekeiket.

A vallás további, máshol szokványosnak számító dolgokat is tilt a falu területén. Így az állattenyésztést és a temetkezést is.

Ritkán, de alőfordul persze, hogy egy-egy baba a faluban jön világra. Ilyenkor a család köteles jelezni a véneknek, hogy szülés történt, ők pedig tisztító rituálékat tartanak, hogy megbékítsék az isteneiket. A „bűnelkövetőket”, vagyis azokat a kismamákat, akik mégis a faluban hozzák világra gyermeküket, nem büntetik meg. Ugyanakkor a hiedelem szerint ezek a nők abnormális babáknak adnak életet. Igaz, olyanra senki sem emlékszik, hogy valóban ilyesmi történt volna.

Az elmúlt években egyre több kismama próbált küzdeni a tabuk ellen, hogy gyermekét a faluban hozassa világra, ám a közösség és a vének az ilyen kéréseket elutasították. Szerintük ugyanis a tradíciók betartása a lakosság biztonságának és jólétének záloga. Beleegyeztek ugyanakkor, hogy a falu területén kívül szülészeti klinikát létesítsenek.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top