Baba

Ezért lesz válogatós hirtelen a gyerek a totyogó korszakban

Kétéves koráig megevett mindent, aztán hirtelen válogatni kezd a gyerek. Nem egyedi eset, a legtöbb totyogót utoléri a válogatás.

Az én legkisebb gyerekem például másfél-kétéves korában nagyjából csak üres tésztán és virslin élt, mert hirtelen nem volt hajlandó mást megenni. Szerencsére már volt annyi tapasztalatom, hogy ne ijedjek meg a jelenségtől, és bízzak abban, hogy hamar kinövi a válogatást. Agatha Achindu táplálkozási szakértő szerint az a legfontosabb, hogy megértsük, miért lett válogatós a gyerek egyik napról a másikra.

1. Önállósodik

Elkezd beszélni, két lábon jár, és bizony, ezzel együtt jár az, hogy önállósodni szeretne. Az egyik legkönnyebben kontrollálható terület számára az evés, ezért előfordulhat akár még az is, hogy amúgy szereti a borsót, mégis ideg-összeroppanást kap, ha borsófőzeléket adsz neki ebédre.

válogatós gyerek totyogó

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

2. A tanult mintákat követi

Egyrészt kétéves korára már elég jól megtanulta a különbséget az édes és a nem édes ételek között, és a legtöbb esetben az édeset választja, ha van rá lehetősége. Másrészt pedig a szülők mintáját is elkezdi követni, az általuk elutasított ételekkel a gyerek sem lesz jó barátságban. Ezért javasolja azt a szakértő, hogy a szülők is nézzenek körül a saját étkezési szokásaik között, és csak azt várják el a gyerektől, amit ők is megesznek.

3. Most tanulja, mit szeret, és mit nem

Ebben az életkorban kezd rájönni a gyerek, hogy például bizonyos állagú ételeket nem szeret a szájába venni. Így aztán elutasítja a túl ropogós, rágós vagy épp a puha, szaftos ételeket. Onnan veszed észre, ha ez az eset áll a válogatás mögött, hogy bármilyen ízben kínálhatod neki, az ilyen állagú ételt nem fogja megenni.

Achindu szerint nem tragédia a válogatás a kisgyerekeknél, a totyogó korszakban teljesen normális viselkedés. Ezért nem is szabad erőltetni a gyereknél az evést, mert az akár oda is vezethet, hogy megzavarjuk az egészséges étkezési szokásait, és még a végén egy jó kis evészavart fejlesztünk ki nála.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top