Baba

Itt vannak a részletek a 10 millió forintos babaváró hitelről

Kiderült, mik a pontos feltételek.

Részletesen ismerteti a keddi Magyar Közlöny a kormány családvédelmi akciótervét, különös tekintettel a július 1-jével életbe lépő új intézkedésekre: a babaváró támogatásra, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítésére, valamint az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklésére.

Az Index kielemezte a 10 millió forintos babaváró hitel részleteit. A portál szerint a rendelet szövege alapján egyértelmű, hogy normál banki hitelbírálaton kell majd átesni a hitel felvételéhez, és a törlesztőrészlet mellett havi néhány ezer forintos állami kezességvállalási díjat is fizetni kell majd. A kormány közel 5 százalékos kamattámogatást nyújt, így lesz kamatmentes a hitel.

A rendeletből azonban az is kiderül, hogy ha a hitel felvételét követő 5 éven belül nem születik meg az első gyerek, akkor egy összegben kell visszafizetni az igényelt kamattámogatást, a bank pedig akár 8 százalékra is felemelheti a hitel kamatát.

A 2019. július 1. és 2022. december 31. között megköthető kölcsönszerződésnek számos feltétele is van a hitelbírálaton felül. Így csak azok kaphatják meg a hitelt, akikre többek között igaz, hogy:

  • a feleség betöltötte a 18-at, de nem töltötte be a 41-et,
  • mindkét házasfél rendelkezik magyarországi lakcímmel,
  • legalább az egyikük 3 éve folyamatosan hazai tb-jogosult, vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat, vagy külföldi tb-jogviszonnyal rendelkezik,
  • egyikük sem büntetett előéletű,
  • egyiküknek sincs a NAV által nyilvántartott köztartozása,
  • mindketten magyar állampolgárok, vagy tartózkodási joguk van,
  • ha valamelyikük gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastárs az első házasságban él,
  • egyikük sincs rajta a negatív KHR-listán,
  • nem áll fenn olyan körülmény, ami a közös gyerekvállalást nyilvánvalóan lehetetlenné teszi,
  • és mindketten vállalják, hogy a kölcsönszerződés megkötése után született vagy örökbe fogadott gyerekeiket a nagykorúvá válásukig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásukban nevelik.

Fontos, hogy jogilag gyereknek számítanak a várandósság 12. hetétől a magzatok és a közösen örökbe fogadott gyerekek is.

A kamattámogatás akkor szűnik meg, ha a hitelt felvevő pár 5 éven belül nem teljesíti a gyerekvállalásra vonatkozó feltételeket, ha már egyik fél sem rendelkezik magyarországi lakcímmel, vagy ha a támogatással érintett kiskorú gyermeket egyik fél sem neveli a saját háztartásában. Ilyenkor a már igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni. Méltányossági kérelem benyújtható például a lombikbébi programban való részvétel vagy megváltozott munkaképességűvé válás alapján.

Ha a kamattámogatás megszűnik, az ügyleti kamat nem lehet magasabb, mint az előző három hónapban tartott 5 éves állampapír-aukciókon kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 5 százalékponttal növelt értéke, vagyis a mostani helyzet alapján 8 százalék. Ezt a magasabb kamatot kell fizetniük azoknak is, akik elválnak.

A már fentebb említett állami kezesség – amit a törlesztőrészlettel egyszerre kell fizetni – mértéke a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5 százaléka. Ez a maximális 10 millió forint esetében az első évben nagyjából havi 4 ezer forint.

Az Index azt is kiemelte, hogy a hitelfelvevők a július 1-je után születő második gyermekük esetén a még fennálló, az aktuális kölcsöntartozás 30 százalékának megfelelő összegű, harmadik gyermekük után a teljes fennmaradó kölcsöntartozásnak megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásra jogosultak. Ez azt jelenti, hogy ha megszületik a harmadik gyerek, akkor már semmit nem kell visszafizetni a felvett összegből.

iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top