Baba

Geréb Ágnes kapta a Geréb Ágnes-díjat

Az idén először kiosztott nemzetközi elismerést olyan személyeknek adják, akik a „rendkívül kedvezőtlen körülmények” ellenére is sokat tettek az otthonszülés ügyéért.

Az idén Geréb Ágnes kapta a róla elnevezett Agnes Gereb Champion Awardot – jelentette be weboldalán a Human Rights in ChildBirth (HRiC) nevű szervezet.

Fotó: MTI Fotó / Kovács Tamás

A szervezet március 8-án, nőnapon osztotta ki a HRiC Champions díjakat: az elismeréseket olyan személyeknek adják, akik sokat tettek a gyerekszüléssel kapcsolatos emberi jogokért.

Az első HRiC Champions Awardsra több száz jelölés érkezett. Az elismeréseket öt kategóriában osztották ki, a bábák közül a Rio de Janeiróban dolgozó Heloisa Lessát, az orvosok közül a brit Gloria Esegbonát, az aktivisták közül a hondurasi Sylvia Bahrt, az ügyvédek közül pedig a spanyol Francisca Fernández Guillént díjazták.

Azokat a személyeket, akik a „rendkívül kedvezőtlen körülmények ellenére” is előbbre vitték az otthonszülés ügyét, az Agnes Gereb Champion Awarddal tüntették ki. Az idén első alkalommal kiosztott díjat ebben a kategóriában maga a névadó, Geréb Ágnes kapta, akinek – ahogy az oldalon írják „zaklatással, szakmai szankciókkal és jogi következményekkel” is szembe kellett néznie azért, hogy képviselhesse az általa fontosnak tartott ügyet.

Ahogy arról korábban mi is részletesen beszámoltunk, a magyar szülész-nőgyógyász ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Gerébet jogerősen két év fogházra ítélték, de tavaly júniusban Áder János államfőtől kegyelmet kapott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top