Baba

Tovább élhetnek a szülők, mint a gyermektelenek

Az oviban, iskolában összeszedett nyavalyák hatására a szülők immunrendszere is megerősödik.

Egy brit tanulmány szerint jótékony hatással lehet az egészségünkre, sőt még a várható élettartamunkra is, ha gyereket vállalunk: Miguel Portela és Paul Schweinzer a Scientific Reports nevű szaklapban megjelent tanulmány azt állítja, tovább élhetnek a szülők, mint a gyermektelenek, mert a felnőttek immunrendszere „felfrissül”, amikor a gyerekek hazahordják a különböző betegségeket.

Portela és Schweinzer szerint a felnőttek immunrendszere egy idő után gyengülni kezd, kivéve, ha gyereket vállalnak. Amikor ugyanis a kicsik hazahozzák a bölcsődéből/óvodából/iskolából a különböző betegségeket, az a szervezetünknek olyan, mint egy kiadós edzés.

Azok a felnőttek, akik nem vállalnak gyereket, kimaradnak ebből, kivéve persze, ha olyan környezetben dolgoznak, ahol egyébként is sok gyerekkel találkoznak – például tanárok vagy óvodai dolgozók.

A kutatás szerint a szülők kisebb eséllyel halnak meg fertőzésben, mint a gyermektelenek. Ha mégis fertőzésben halnak meg, erre átlagosan öt évvel később kerül sor. Mindezt pedig az edzettebb immunrendszernek, közvetve tehát a gyerekeknek köszönhetik.

(Sky News)

Kiemelt képünk illusztráció (iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top