Baba

Így spórolhatsz, amikor megszületik a baba

Ha már megszületett a babád, akkor valószínűleg túl vagy az első sokkon, már ami a pénzügyi oldalt illeti. Lehet egyáltalán spórolni, amikor egy gyerekkel bővül a család?

Az első gyermekes szülők általában beleesnek abba a hibába, hogy minden babaholmit megvesznek, lehetőleg több példányban. Pedig nem muszáj a csillagos eget is rákölteni a babára. A következőkben pár tippet adunk, hogyan spórolhatsz, ha megszületik a gyermeked.

1. Szoptass, ha van elég tejed, mert nemcsak egészséges a babának, de még olcsóbb is, mint a tápszer. Ha pedig mégis tápszerre van szükség, akkor ne sajnáld az időt arra, hogy felírasd a gyermekorvossal, mert receptre azért lényegesen kedvezőbb lesz az ára.

2. Kölcsönözz mellszívót és mérleget. Nem muszáj megvenni arra a pár hónapra huszonezerért a legmenőbb mellszívót, lehet már több boltban is kölcsönözni olcsóbban. Ugyanez igaz a mérlegre is, amire nagyjából két hónapig van szükséged.

3. Ne vásárolj szoptatós ruhákat számolatlanul. Inkább nézd át, milyen elöl gombolós felsőid vannak, és ha nincs túl sok, abból szerezz be még párat. A baba születése utáni első pár hétben úgyis leginkább otthon leszel vele, ezért érdemes úgy készülni, hogy kényelmes pamut felsőid legyenek, amikben tudsz szoptatni.

4. Fontold meg a mosható pelenkát, mert olcsóbb, mint eldobható társai, ráadásul még környezetbarát is. Ha nagyon idegenkedsz tőle, akkor érdemes minél nagyobb kiszerelésben megvenni az eldobható pelenkát, hogy spórolj valamennyit rajta. Ez természetesen nem igaz az újszülött méretre, abból pont hogy keveset vegyél csak, mert az is lehet, hogy már az anyaméhben kinövi a baba a legkisebb pelenkaméretet.

babaholmi spórolás tipp

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

5. Ne vásárold fel a fél boltot még terhesség alatt. Meg utána sem jó ötlet. Nagyon nehéz megállni, hogy ne vegyél túl sokat a babaruhákból, mert annyira cukik, de az elején a babák nagyjából egy szempillantás alatt kinőnek egy méretet, úgyhogy csak annyi ruhát vásárolj, amennyit tényleg használni is fog. Érdemes úgy számolni, hogy az elején legyen napi minimum három váltás ruhája, ami kényelmes, tiszta pamut, nem szorítja a pocakját, és nem köt ki a nyakában, ahányszor csak kézbe veszed. Mert ugye úgyis mindig kézben lesz.

6. Vásárolj semleges színű ruhákat. Persze csak akkor, ha akarsz még kis tesót is majd pár év múlva, akinek eltennéd a mostani újszülött cuccokat.

7. Hagyd a cipőket. Nagyon aranyos kis bőrtalpú cipőket lehet kapni, ahhoz képest borzasztó drágán, hogy nagyjából kétszer fogod ráadni a babára, mielőtt kinövi az összeset. Teljesen felesleges. Tartogasd arra az időszakra a cipővásárlási késztetést, amikor már tényleg elkezd tipegni, és használja is a lábát. Ha azon aggódsz, hogy fázni fog a lába, vásárolj tutyikat, ami félig zokni, félig cipő hibrid, kényelmes, fennmarad a lábán, és melegen is tartja.

8. A használt ruhák a barátaid. A babák hat hónapos korukig nem igazán használják el a ruháikat, ezért nyugodt szívvel válogathatsz a használtruhás boltokban vagy ismerősök gyerekeinek ruhái között, szinte újakat találhatsz köztük töredék áron.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top