Baba

Így alszik vissza könnyen a baba éjjel – 5 tipp tapasztalt szülőktől

Az a csodálatos babás korszak, amikor a drága gyermek huszonkétszer ébred fel éjszaka, és nem feltétlenül csak azért, mert enni akar.

A végkimerülés határára kerülünk ebben az időszakban, hiszen gyakran kétóránként ébresztő van, esélyünk sincs kipihenni magunkat. A babák persze nem hibásak, ők csak azt teszik, amiről azt érzik ösztönösen, hogy az életben maradáshoz tenniük kell. Jelen esetben felébresztik a szüleiket, mert épp valamiért nem érzik magukat biztonságban, vagy azt hiszik, hogy nappal van.

Tapasztalt anyukák mondták el a Babble magazinnak, milyen megoldások jöttek be nekik a saját gyerekeiknél az ilyen esetekben.

1. Bugyoláld be a babát!

A kórházakban láthattad, hogy bebugyolálva hozzák ki a babákat a csecsemősök. Azért teszik ezt, mert ha a baba keze és lába úgymond „rögzítve” van, akkor nem tudja magát felébreszteni az önkéntelen mozgásokkal. Moro-reflexnek hívják, ami a babák 6-7 hónapos koráig megmarad: hirtelen rándul egyet a baba, és széttárja a kezét-lábát, ezzel aztán jól fel is ébreszti magát. Önvédelmi reakció abból az időből, amikor még majmok voltunk, és az anyukánkba csimpaszkodtunk, mára nyilván nincs már ilyen funkciója.

„Az én kislányom úgy aludta át az éjszakát 1 hónapos korában, hogy vettem neki egy ilyen bugyolálós pólyát, amit hálózsák helyett használtam. Sokkal nyugodtabbá váltak az éjszakáink.”

baba alvás tippek tapasztalat

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Irina Murza

2. Ne cserélj éjjel minden ébredéskor pelenkát!

„A gyermekorvosunktól kértem tanácsot, aki azt mondta, hogy ne cseréljem ki minden alkalommal a babám pelenkáját, amikor megébred éjjel, mert azzal teljesen felébresztem. Ha csak kis pisi van a pelenkában, akkor ne zavarjam fel vele, inkább csak akkor cseréljem, ha kaki vagy sok pisi van benne. Ha muszáj cserélni, akkor is úgy, hogy felmelegítem a kezemmel a nedves törlőkendőt, így nem ébred fel annyira.” – Judy

3. Használj fehér zajt!

„A férjem a mestere annak, hogyan kell megnyugtatni egy hisztérikusan sikítozó babát a hajszárító hangjával. Simán visszaaltatja vele a babánkat.” – Betsy

4. Legyen tényleg sötét a babaszobában!

Az éjjeli etetéshez és pelenkacseréhez ne kapcsolj villanyt, mert azzal saját magad alatt vágod a fát. A legjobb, ha megtanulsz vaksötétben látni, de mivel nem vagy macska, ennek elég kicsi az esélye, úgyhogy szerezz be valami nagyon halvány derengést produkáló éjjeli fényt, ami épp elég ahhoz, hogy ne ess orra a babaszobában. Az ablakon pedig legyen redőny vagy sötétítőfüggöny, hogy az első hajnali napsugarak ne ébresszék fel a babát.

5. Áldozz fel egy kis délutáni alvást!

„Az én egyik taktikám, hogy nap közben nem járkálunk lábujjhegyen a babám körül, amikor alszik, sőt gyakran nem is viszem el aludni a szobájába, hanem hagyom, hogy a nappaliban aludjon, miközben mi élünk körülötte. Ilyenkor világosban, a környezeti zajokkal körülvéve alszik, így meg tudja különböztetni a délutáni alvást az éjszakaitól.” – Arianna

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top