Baba

Ne ásd el magad 35 évesen, bőven születhet még gyereked!

Bár a társadalmi beidegződés szerint 35 év felett már mind meddővé válunk, a tudomány szerint ez egyáltalán nincs így.

Ha egy nő közelít a 35 évhez, és még nincs gyereke, akkor boldog-boldogtalan elkezdi neki hajtogatni, hogy ki fog futni az időből, mert nem lesz képes gyereket szülni a bűvös 35 év után. Természetesen szó sincs erről.

Dr. Juli Fraga pszichológus szerint ez a tévhit olyan erős, hogy olykor tényleg belehajszolja a nőket, hogy korábban vállaljanak gyereket, mint szívük szerint tennék.

Normális, hogy aggódunk, de ha egy 35 éves vagy idősebb nő egészséges, akkor lehet gyereke ugyanúgy, mint a 25 évesnek. Még akkor is, ha termékenységi problémái akadnak, az orvosok tudnak segíteni beültetéssel, lombikkal, hormonkezeléssel, egyéb eszközökkel a teherbeesésben.

A 35 év mint szüléshatár nem tudományosan megalapozott, csak egy szükséges mérföldkő, hogy ha elmúltunk 35 évesek, akkor több mindenre oda kell figyelnie terhesség alatt az orvosnak. A kutatások viszont több jó hatást felderítettek már, ami a 35 év feletti szülésből ered.

szülés meddőség tévhit

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Az anya akár tovább is élhet

Egy jelenleg is zajló kutatás során azt találták, hogy azok a nők, akik 40 éves koruk fölött szültek, négyszer nagyobb eséllyel élnek 100 évig, mint azok, akik fiatalon hozták világra a gyereküket.

A gyerek fiatalon tart

A JAMA Internal Medicine tanulmánya szerint az idősebb szülők pozitívabb hozzáállással képesek a gyerekeik és a világ felé fordulni. Jobban törődnek a körülöttük élőkkel, optimistábbak és általában véve boldogabbak, mint fiatal szülőtársaik.

Okosabbá tesz a késői szülés

Egy új tanulmányban 35 éves anyukákat vizsgáltak és azt találták, hogy a terhesség alatt termelődő hormonok jó hatással vannak az agyra, a nők hatékonyabbá válnak, javul a problémamegoldó készségük és a memóriájuk.

Ne ess pánikba tehát, ha közeledsz a 35. születésnapodhoz, de még nem szültél gyermeket. Van még sok jó év előtted, amikor még megteheted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top