Baba

Szörnyű körülmények között készülnek a Disney-játékok

Négy forintot sem kapnak a gyári munkások a 13 ezer forintos Disney-babák után.

Illegálisan hosszú a munkaidő, és hihetetlenül alacsonyak a bérek abban a kínai gyárban, ahol a Disney-nek gyártják a játékokat.

A heyuani Wa Tung gyárban egy dolgozó havonta 175 órát túlórázik a maximális 36 helyett. A Disney egyik legnépszerűbb terméke, az éneklő Ariel baba egy darabja után 4 pennyt, azaz 3,6 forintot kapnak. Eközben a babákat nagyjából 12 600 forintért árulják a boltokban – írja a hvg.hu a Guardian nyomán.

A Solidar Suisse jogvédő szervezet és a China Labor Watch jelentése szerint a dolgozók óránként 300 forintot keresnek, ezért muszáj túlórát vállalniuk. Nem jár nekik szabadság és betegszabadság, ha valaki a betegsége miatt nem tud dolgozni, három nap után elbocsátják.

Fotó: China Labor Watch

A munkások 80 százaléka nő, míg a vezetőség 90 százaléka férfiakból áll. A dolgozók a rövid gyártási szünetekben az asztalra borulva alszanak, de többen fizikai fájdalmakra, homályos látásra és szédülésre panaszkodnak.

A jogvédők a bérek emelését követelik a Disney-től, amely ráadásul tagja annak a szervezetnek, amelynek célja, hogy javítsák a játékgyárakban dolgozók munkakörülményeit.

A gyárban egyébként nemcsak a Disney-nek, hanem a Mattel-féle Fisher Price-nak is készítenek játékokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top